پوست و مو

علل، تشخیص و درمان شپش سر

علل، تشخیص و درمان شپش سر

درمان شپش

شپش حشره کوچکی است که از خون پوست سر انسان تغذیه کرده و مشکلات پوستی ایجاد می‌کند. شپش سر هم معمولا در کودکان دیده می‌شود و از موی فرد آلوده به فردی دیگر انتقال می‌یابد. شاید با خواندن این خط از مطلب ازپزشک، خیال کنید که شپش سر به دلیل آلودگی است. اما باید بدانید که شپش سر نشانه‌ای از عدم رعایت بهداشت شخصی یا محیط زندگی ناسالم و آلوده آن نیست. همچنین شپش سر باعث انتقال بیماری‌های عفونی باکتریایی یا ویروسی نمی‌شود. شاید داروهای زیادی برای درمان شپش سر وجود داشته باشد اما پایبندی به دستورالعمل‌ها برای رهایی مو و پوست سر، از شپش و تخم آن است. ما در این مطلب به درمان شپش ، روش‌های درمان شپش سر، درمان خانگی شپش سر و … خواهیم پرداخت.

 

روش‌های درمان شپش سر

روش‌های درمان شپش سر

علائم و نشانه‌های شپش سر

از علائم و نشانه‌های شپش سر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. خارش در پوست سر، گردن و گوش شایع‌ترین علامت شپش سر است.
  2. وجود شپش بر روی پوست سر که ممکن است قابل مشاهده باشد اما پیدا کردن آنها دشوار است. چراکه شپش‌ها کوچکند، از نور فراری هستند و به سرعت حرکت می‌کنند.
  3. تخم شپش روی بدنه‌ی مو می‌چسبند. تخم بازنشده‌ی شپش ممکن است قابل دیدن نباشد، زیرا بسیار کوچک هستند. به همین دلیل پیدا کردن آنها در اطراف گوش و خط موی گردن راحت‌تر است.

با اینحال افرادی که شپش سر را تجربه کرده‌اند از علائمی چون خارش شدید شکایت داشتند. در رابطه با شوره و تخم شپش که شبیه به هم هستند نیز باید بگوییم که شوره با یک تکان از مو جدا می‌شود اما تخم شپش حالت چسبندگی دارد  و جدا نمی‌شود. با داشتن هرکدام از علائم شپش سر در زنان، قطعا به این بیماری مبتلا شده‌اند.

 

یکی از جذابیت‌های اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره با دکتر پوست و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات می‌توانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کم‌تر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره پزشک آنلاین دریافت نمائید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهره‌مند شوید.

روش‌های درمان شپش سر

همانگونه که عنوان کردیم شپش سر از آلودگی نبوده و از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شود. در برخی مناطق جغرافیایی، مقاومت شپش‌ها به داروهای غیرتجویزی افزایش‌یافته است. همچنین درمان با داروهای غیرتجویزی ممکن است به دلیل استفاده‌ی نادرست و عدم تکرار درمان در زمان مناسب شکست بخورد. با اینجال پزشک ممکن است نسخه تجویزی را توصیه کند که شامل موارد زیر می‌شود:

  1. بنزیل الکل: این محصول برای شپش‌ها سمی نیست اما با محروم‌کردن شپش‌ها از اکسیژن، آنها را می‌کشد. عوارض جانبی ممکن است شامل قرمزی و خارش پوست سر باشد. استفاده از الکل بنزیل که برای ضدعفونی کردن دستگاه‌های پزشکی استفاده می‌شود، می‌تواند باعث تشنج و سایر واکنش‌های شدید در نوزادان تازه متولدشده شود. بنابراین، درمان شپش با الکل بنزیل در کودکان کمتر از ۶ ماه ممنوع است.
  2. ایورمکتین که برای افراد بالای ۶ سال مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  3. اسپینوزاد که برای افراد سن شش ماه یا بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. این محصول می‌تواند برای موهای خشک استفاده شود. اسپینوزاد می‌تواند شپش زنده و تخم شپش را بکشد و معمولا نیازی به تکرار درمان ندارد.
  4. مالاتیون که در افراد بالای ۶ سال مورد استفاده قرار می‌گیرد. این داروی حاوی مقدار زیادی الکل است، بنابراین نمی‌توان از سشوار مو یا در نزدیکی شعله‌ی آتش از آن استفاده کرد.
  5. لیندان شامپوی دارویی که دارای خطر عوارض جانبی شدید، از جمله تشنج است و تنها زمانی استفاده می‌شود که سایر درمان‌ها شکست خورده باشند.

 

درمان خانگی شپش سر

عکس شپش سر کودک

 

درمان خانگی شپش سر

اگر روش‌های درمان برای شپش سر را جدی نگیرید برای شما دردسر درست خواهد کرد. در ادامه چندین روش برای درمان خانگی شپش سر عنوان می‌کنیم تا در صورت مواجه شدن با این عارضه، درمان خانگی انجام دهید. از درمان خانگی شپش سر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سرکه تقطیری را به آرامی روی موهای خود بمالید و بعد از مدتی موها را با آب بشویید.
  • سیر را له کرده و با آب مخلوط کنید. مایع به دست آمده را روی موهای خود بمالید و بعد از ۳۰ دقیقه آب بکشید.
  • مقداری آب پیاز تهیه کنید و حدود ۴ ساعت آن را روی پوست سرتان بگذارید.
  • مقدار زیادی روغن نارگیل را روی پوست سرتان بمالید و با استفاده از کلاه حمام، روی سر را پوشانده و به مدت 2 ساعت صبر کنید؛ بعد از آن با کمک شانه ضد شپش، رِشک‌ها و شپش‌های مرده را بیرون بیاورید.
  • چند قطره روغن چریش را به شامپوی کودکتان اضافه کرده و موهایش را با استفاده از آن بشویید.

 

بیشتر بخوانید: نازک شدن مو و راه های درمان آن 

درخواست نوشتن آزمایش آنلاین دهید!
آزمایش میخوای بدی و نیاز به نسخه اینترنتی آزمایش داری؟ درخواست نوشتن نسخه آزمایش آنلاین ازپزشک داری؟
قبل از درخواست ویزیت، از طریق اپلیکیشن ازپزشک با قیمت خیلی مناسب درخواست نوشتن آزمایش آنلاین بده و بعد از انجام آزمایش با جواب آزمایشت ازپزشک ویزیت بگیر!

سخن آخر

برای درمان ۷ تا ۱۰ روز زمان لازم است. به این دلیل که شپش و اکثر تخم آنها در روزهای اولیه از بین می‌روند اما برای اطمینان از نابودی تخم‌ها زمان لازم است. تمامی موارد تماس احتمالی برای درمان شپش باید درمان شوند. در غیر این صورت احتمال ابتلای مجدد وجود دارد. استفاده از هر فرآورده دارویی دیگری لازمست که در مورد مصرف در زنان باردار ، مادران شیرده و نوزادان با پزشک مشورت انجام شود. پس از درمان ، برداشتن رشک ها نه برای ادامه درمان و نه برای کنترل بیماری ضرورتی ندارد. در عین حال برای بسیاری این مسئله از نظر ظاهر مهم بوده و یا ممکن است مشکلاتی را در مدرسه ایجاد کند. شپش سر برخلاف شپش تنه، ناقل هیچگونه بیماری نبوده و از این بابت نگرانی وجود ندارد. اگر پس از درمان، مجددا به شپش سر مبتلا شدید ، این بدان معنی است که فرد مبتلای درمان نشده ای در نزدیکی شما وجود دارد. طول مو، جنس، سن و رنگ مو تاثیری در انتقال شپش ندارد. شامپو کردن معمولی باعث از بین رفتن یا پیشگیری از آن نمی‌شود و شستشو با سرکه هم تاثیری ندارد.

منابع علمی این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.