به رشد غیر قابل کنترل سلول های بدن، سرطان گفته می شود. وقتی منشا سرطان در روده بزرگ یا رکتوم باشد، به آن سرطان کولون یا سرطان روده بزرگ گفته می شود. افزایش سن، بیماری های التهابی روده، سابقه سرطان روده در بستگان درجه اول، کم تحرکی، چاقی و مصرف بیش از حد سیگار و الکل در افزایش خطر ابتلا به سرطان روده نقش به سزایی ایفا می کنند. غربالگری سرطان کولون با کولونوسکوپی از 50 سالگی، نقش مهمی در تشخیص زودرس و افزایش بقاء مبتلایان ایفا می کند.سرطان روده بزرگ چیست؟ در این مقاله به برررسی علائم و درمان آن می پردازیم.
سرطان روده بزرگ چیست؟
دستگاه گوارش شامل مری، معده، روده کوچک، روده بزرگ و رکتوم می باشد. سرطان روده بزرگ یکی از شایع ترین سرطان های گوارشی می باشد که اغلب نیز در افراد با سنین بالاتر دیده می شود (مگر در موارد ارثی که در جوانان نیز دیده می شود). پولیپ ها (توده های خوش خیم در کولون) اغلب منشا اولیه سرطان های روده می باشند. غربالگری با کولونوسکوپی و خروج پولیپ های بدشکل، از تقش مهمی در کاهش ابتلا برخوردار می باشد.
پیشنهاد مطالعه: روش های درمان پولیپ روده و دکتر آنلاین گوارش
علائم سرطان روده بزرگ چیست؟
گاهی بدون هیچ علامت مشخصی حین غربالگری با کولونوسکوپی کشف می گردد. اما گاهی نیز ممکن است فرد مبتلا با یکی از علائم زیر به پزشک مراجعه نماید:
- درد شکم
- کاهش وزن
- خون در مدفوع
- کم خونی فقر آهن
- تغییرات اجابت مزاج (اسهال یا یبوست طول کشیده)
- انسداد روده
- سوراخ شدگی روده
- عدم تخلیه کامل روده
- نفخ بیش از حد و مداوم
- تهوع و استفراغ
- ضعف و خستگی
پیشنهاد مقاله: علائم انگل های روده ای در ویزیت آنلاین متخصص عفونی
تشخیص سرطان روده بزرگ
در صورت بروز علائم فوق و شک، پزشک ممکن است برای تشخیص قطعی بیماری و بررسی گستردگی و وسعت آن، یک یا چند مورد از تست های زیر را درخواست نماید:
- کولونوسکوپی: اولین و مهم ترین قدم برای روئیت توده در روده و نمونه برداری از آن، کولونوسکوپی می باشد.
- آزمایش خون: ممکن است درکنار کولونوسکوپی و جهت بررسی بقاء و پیگیری پاسخ به درمان، تومورمارکرهایی مانند CEA (کارسینوامبریونیک آنتی ژن) نیز چک گردند.
- سی تی اسکن شکم، لگن و قفسه سینه: اغلب جهت تعیین وسعت درگیری بیماری و تعیین مرحله سرطان روده کاربرد دارد.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
درمان سرطان روده بزرگ
در افراد مختلف براساس مرحله بیماری، وضعیت سلامتی عمومی، محل و نوع تومور متفاوت می باشد. پس از بررسی موارد فوق، پزشک انکولوژیست ممکن یک الی چند مورد از روش های زیر را برای درمان سرطان روده بزرگ پیشنهاد نماید:
جراحی
برای پولیپ های کوچک، برداشت پولیپ یا قسمت کوچکی از روده کفایت می کند. اما برداشتن قسمت یا بخشی از کولون یا تمام کولون نیز ممکن است در نوع پیشرفته و گسترده غیرقابل اجتناب باشد. گاهی همراه با جراحی برداشتن روده، لنف نودهای اطراف یا حتی قسمتی از سایر ارگان های درگیر (مانند کبد) نیز از بدن خارج می گردند.
شیمی درمانی
داروهای شیمی درمانی منجر به مرگ سلول های سرطانی در بدن می شوند. شیمی درمانی ممکن است قبل (کوچک کردن اندازه توده) یا پس از جراحی (از بین بردن سلول های سرطانی باقی مانده) سرطان روده انجام گردد. گاهی نیز در بیمارانی که امکان جراحی میسر نمی باشد، شیمی درمانی به تنهایی جهت تسکین و کاهش علائم انجام می گردد.
رادیوتراپی
استفاده از اشعه ایکس و پروتون ها برای درمان سرطان روده گاهی غیرقابل اجتناب به نظر می رسد. گاهی از رادیوتراپی پیش از جراحی سرطان کولون برای کوچک کردن اندازه توده استفاده می شود؛ گاهی نیز رادیوتراپی در بیماران غیرقابل جراحی جهت تسکین علائم سرطان کولون استفاده می شود. ممکن است از رادیوتراپی و شیمی درمانی به صورت همزمان نیز استفاده گردد.
ایمونوتراپی
در این روش از سیستم ایمنی افراد برای کمک به نابودی سلول های سرطانی استفاده می گردد. گاهی سلول های سرطانی با تولید پروتئین های مخصوصی، سیستم دفاعی بدن را گمراه می کنند و مانع از بین رفتن سلول های سرطانی توسط سیستم دفاعی بدن می گردند. ایمونوتراپی مانع این روند سلول های سرطانی می گردد. از ایمونوتراپی تنها برای درمان سرطان روده پیشرفته و متاستاتیک استفاده می گردد.
پیشگیری از سرطان روده بزرگ
سبک زندگی سالم از نقش مهمی در پیشگیری برخوردار می باشد. ازجمله روش های موثر در کاهش خطر ابتلا در طی زندگی، می توان به موراد زیر اشاره نمود:
- مصرف رژیم غذایی غنی از میوه، سبزیجات و غلات کامل
- پرهیز از نوشیدن الکل
- ترک سیگار
- فعالیت فیزیکی کافی (حداقل 30 دقیق ورزش در طول روز)
- کاهش وزن و حفظ وزن ایده آل
- مصرف آسپرین در برخی افراد پرخطر تحت نظر پزشک معالج
- مصرف کافی کلسیم و ویتامین دی در رژیم غذایی
علاوه بر موارد ذکر شده، غربالگری سرطان روده از 50 سالگی با کولونوسکوپی (برخی افراد در سنین کمتر نیز توصیه می شود) از نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا به آن برخوردار می باشد.
طول عمر بیماران سرطان روده بزرگ
طول عمر بیماران سرطان روده بزرگ در افراد مختلف برحسب مرحله بیماری، وسعیت درگیری و وضعیت سلامتی عمومی، متفاوت می باشد. در بیماری لوکالیزه که هنوز سرطان به قسمت دیگری از بدن دست اندازی نکرده است، جراحی توده با بقاء بالا همراه می باشد. اما چنانچه توده به قسمت های دیگر بدن و گره های لنفاوی دست اندازی نماید (متاستاز)، با کاهش بقاء مبتلایان همراه می باشد.
پیشنهاد ویژه: مطالعه مقاله درمان تنبلی روده با دکتر آنلاین گوارش
مهدی مدرس
گوارش و کبد
سمیه متین
گوارش و کبد
نادیه بنی اسدی
گوارش و کبد
مهران اسماعیلی سود رجایی
گوارش و کبد
ژیلا حضرتی
گوارش و کبد
مجید طالبی انارکی
گوارش و کبد
علیرضا رحیمی
گوارش و کبد
هدی حمید
گوارش و کبد
سید محمود حسینیان
گوارش و کبد
غلامرضا رضامند
گوارش و کبد