پزشکی, نورولوژی

سندروم گیلن باره

سندروم گیلن باره

سندروم گیلن باره (Guillain-Barre syndrome)، نوعی بیماری نادر و اتوایمیون می باشد که در آن اعصاب محیطی توسط سیستم ایمنی خود فرد نابود می شوند. اگرچه که سندروم گیلن باره در تمام سنین و در هر دو جنس ممکن است دیده شود، اما شیوع آن در مردها و بالغین کمی بیشتر می باشد. اغلب موارد گیلن باره به طور کامل طی چند هفته الی چند ماه بهبود می یابند، اما برخی موارد شدید نیز ممکن است منجر به فلج تقریبا کامل کل بدن گردد. شروع زودرس درمان در گیلن باره، نقش موثری در بهبود پروگنوز آن در طولانی مدت دارد. در ادامه به طور کامل در رابطه با این که سندروم گیلن باره چیست؟ انواع، علائم و درمان آن توضیح داده شده است.

 سندروم گیلن باره چیست؟

سندروم گیلن باره (GBS)، نوعی پلی رادیکولوپاتی حاد، اغلب شدید و فولمینانت می باشد که سیستم اعصاب محیطی را درگیر می نماید. 70% موارد بیماری گیلن باره، یک الی سه هفته پس از عفونت حاد و به ویژه عفونت تنفسی یا گوارشی رخ می دهد. 20 الی 30 درصد موارد گیلن باره با عفونت کمپیلوباکتر ژژونی همراه می باشد. سایر عوامل عفونی مانند CMV، EBV، HIV و مایکوپلاسما پنومونیه نیز ممکن است با سندروم گیلن باره همراه باشند. همچنین ممکن است به دنبال واکسن آنفولانزا یا کرونا نیز رخ داده و در بیماران مبتلا به لنفوم (هوچکین)، HIV و لوپوس شایع تر می باشد.

 علائم سندروم گیلن باره

 علائم سندروم گیلن باره

در بسیاری از موارد علائم سندروم گیلن باره طی چند هفته بهبود یافته، اما در برخی افراد نیز بیشتر طول کشیده و شدید می شود. علائم سندروم گیلن باره عبارتند از:

  • ضعف و فلج حرکتی: ضعف اغلب از اندام های تحتانی شروع شده و به صورت بالارونده به سمت دست ها و صورت طی چند ساعت الی چند روز پیشرفت می نماید.
  • اختلال حسی: ممکن است به صورت خفیف در برخی از افراد همراه با ضعف دیده شود.
  • تنگی نفس: در 20 الی 30 درصد مبتلایان به علت درگیری عضلات تنفسی منجر به احساس تنگی نفس می گردد.
  • اختلال بلع یا تکلم: در موارد شدید بیماری که نیازمند بستری در بخش مراقبت های ویژه می باشد، دیده می شوند.
  • فلج دو طرفه فاشیال: در نیمی از مبتلایان به گیلن باره دیده می شود.
  • از بین رفتن رفلکس ها: DTR طی چند روز اول کاهش یافته و ناپدید می شود.
  • اختلال در عملکرد مثانه: در موارد شدید گیلن باره رخ می دهد و اغلب گذرا می باشد.
  • اختلال اتونوم: شایع است و حتی در موارد خفیف گیلن باره با علائمی مثل افت فشارخون وضعیتی تظاهر پیدا می کند.
  • درد: شایع است و علاوه بر درد حاد ممکن است درد تیر کشنده عمقی نیز در آن ها احساس گردد.

طیف متغیری از علائم ذکر شده می توانند در انواع مختلف بیماری گیلن باره دیده شوند. در ادامه در رابطه با انواع بیماری توضیح داده شده است.

یکی از خدمات فوق‌العاده سامانه از پزشک که باعث محبوبیت آن در بین بیماران و پزشکان عزیز شده است امکان دریافت ویزیت پزشک آنلاین و یا مشاوره پزشک تصویری می‌باشد در واقع سامانه ازپزشک با قرار دادن این خدمات ارزشمند در سامانه خود باعث شده تا در هر مکانی و هر زمانی بتوانید به راحتی از این خدمات استفاده نمائید. فقط کافی است همین الان اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات این مجموعه برخوردار شوید.

 انواع سندروم گیلن باره

سندروم گیلن باره به 4 زیرگروه اصلی تقسیم بندی می شود که شیوع، شدت و علائم آن ها با هم متفاوت می باشند. برای درک بهتر سندروم گیلن باره، آشنایی با انواع آن کمک کننده می باشد:

 پلی نوروپاتی دمیلینه کننده حاد التهابی (AIDP)

در بالغین شایع تر می باشد و در 90 درصد موارد در جوامع غربی رخ می دهد. بهبودی به سرعت در اغلب موارد این نوع از گیلن باره رخ داده و پروگنوز آن مطلوب است. اغلب با anti-GM1 Ab همراه می باشد.

 نوروپاتی آکسونال حرکتی حاد (AMAN)

هم در کودکان و هم در بزرگسالان دیده می شود. در چین و مکزیک شایع می باشد و اغلب شیوع فصلی دارد. بهبودی در اغلب موارد این نوع از گیلن باره یه سرعت رخ می دهد و پروگنوز مطلوبی دارد. اغلب با anti-GD1a Ab همراهی دارد.

پیشنهاد ویزه:بیماری گیلن باره و کرونا

 نوروپاتی آکسونال حسی و حرکتی حاد (AMSAN)

 نوروپاتی آکسونال حسی و حرکتی حاد (AMSAN)

نسبت به سایر انواع گیلن باره شیوع کمتری داشته و اغلب در بزرگسالان دیده می شود. سرعت بهبودی آن آهسته می باشد و در اغلب موارد نیز بهبودی کامل حاصل نمی گردد. ارتباط نزدیکی با نوروپاتی آکسونال حرکتی حاد دارد.

 سندروم میلر فیشر (MFS)

هم در کودکان و هم در بزرگسالان دیده می شود. زیرگروهی از گیلن باره می باشد که با تظاهرات فلج چشمی (افتالموپلژی)، اختلال تعادل (آتاکسی) و از بین رفتن رفلکس ها (آرفلکسی) بدون ضعف عضلانی تظاهر پیدا می کند. اغلب با anti-GQ1b Ab همراهی دارد.

 تشخیص سندروم گیلن باره

مهم ترین نکته در تشخیص سندروم گیلن باره توجه به علائم، شرح حال، سیر و معاینه فیزیکی بیمار می باشد. سایر روش های کمکی در تایید تشخیص گیلن باره عبارتند از:

  • بررسی مایع نخاعی (LP): یافته های مایع نخاعی تشخیصی می باشند و اغلب شامل افزایش پروتئین (1_10 g/l) بدون وجود پلئوسیتوز می باشند.
  • بررسی های الکترودیاگنوستیک: در مراحل اولیه یا وجود ندارد یا خفیف است اما در مراحل بعدی ممکن است کمک کننده باشد.

آزمایش خون جهت بررسی علت سندروم گیلن باره ضروری نمی باشد.

از جذابیت‌های اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت ویزیت و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات می‌توانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کم‌تر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهره‌مند شوید.

 درمان سندروم گیلن باره

حدود 85% بیماران گیلن باره ظرف چند ماه تا یک سال بهبودی کامل دارند. مورتالیتی بیماری حدود 5% گزارش شده و درمان گیلن باره نباید تا زمان آماده شدن تست های تشخیصی به تاخیر انداخته شود. درمان باید به سرعت به یکی از روش های زیر آغاز گردد:

  • دوز بالا IVIG
  • پلاسمافرز

هر دو روش ذکر شده اثربخشی نسبتا یکسانی در درمان گیلن باره داشته و ترکیب این دو روش درمانی اثربخشی بیشتری ندارد. در صورت عدم بهبود کامل با یک دوره درمان با یکی از روش های فوق، درمان آلترناتیو توصیه نمی گردد و بهتر است درمان با همان روش اولیه ادامه یابد.

اکنون که با سندروم گیلن باره آشنا شده اید، در صورت بروز علائمی مانند ضعف تدریجی عضلات چند روز الی چند هفته پس از تزریق واکسن آنفولانزا یا بیماری های عفونی می توانید با مشاوره پزشکی آنلاین با بهترین متخصص های نورولوژی در سرتاسر کشور ارتباط پیدا کرده و اقدامات لازم را در اسرع وقت آغاز نمایید.

اگر به اطلاعات بیشتری در زمینه بیماری گیلن باره و کرونا نیاز ارید کافی است اپلیکیشن از زپشک را نصب و از خدمات دریافت مشاوره آن برخورار شوید.

منابع علمی این مطلب

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/guillain-barr%C3%A9-syndrome

https://accessmedicine.mhmedical.com/content.aspx?bookid=2129&sectionid=192533488

https://www.uptodate.com/contents/guillain-barre-syndrome-in-adults-pathogenesis-clinical-features-and-diagnosis

https://www.uptodate.com/contents/guillain-barre-syndrome-in-adults-treatment-and-prognosis

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.