پزشکی, هماتولوژی (سرطان ها)

سرطان کلیه و تشخیص زودهنگام آن

سرطان کلیه و تشخیص زودهنگام آن

سرطان کلیه و تشخیص زودهنگام آن

دراین مقاله به این موضوع خواهیم پرداخت که سرطان کلیه و تشخیص زودهنگام آن چیست؟ در واقع شایع ترین نوع سرطان کلیه، RCC یا همان کارسینوم سلول رنال می باشد که مسئول حدودا 80 الی 85 درصد سرطان های کلیه می باشد. مابقی انواع سرطان های کلیه مانند کارسینوم سلول ترانزیشنال، شیوع بسیار کمتری دارند. متاسفانه بسیاری از موارد سرطان کلیه تا مراحل انتهایی بدون علامت بوده و بسیار دیر تشخیص داده می شوند.

اما به طور کلی علائمی مانند درد پهلو، هماچوری، احساس توده در پهلو و کاهش وزن از علائم ابتلا به سرطان کلیه می باشند. همچنین توجه به علائمی مانند واریکوسل سمت چپ، ادم اندام های تحتانی، تظاهرات پارانئوپلاستیک مانند کم خونی، اختلال کبدی، تب، هیپرکلسمی، اریتروسیتوز و  ترومبوسیتوز نیز در تشخیص زودتر سرطان کلیه کمک کننده می باشند.

یکی از نکاتی که در بالین بسیار با آن مواجه می شویم، پیدا شدن اتفاقی کیست های کلیه در تصویربرداری های به علل دیگر می باشند. در این مطلب در رابطه با افتراق کیست های ساده کلیه با کیست های کمپلکس و سرطان کلیه و تشخیص زودهنگام آن توضیح داده شده است؛ زیرا در بسیاری از موارد افتراق کیست خوش خیم از سرطان کلیه بسیار پیچیده بوده و نیازمند ارزیابی دقیق می باشد.

 

سرطان کلیه و تشخیص زود هنگام آن و ریسک فاکتورهای ابتلا

سرطان کلیه و تشخیص زود هنگام آن و ریسک فاکتورهای ابتلا

توجه به ریسک فاکتورهای سرطان کلیه مانند استعمال سیگار، فشار خون بالا، چاقی، سابقه بیماری مزمن کلیه، تماس های شغلی با کادمیوم و آزبست، مصرف طولانی مدت استامینوفن و آسپرین، فاکتورهای ژنتیکی، ابتلا به هپاتیت C مزمن، کم خونی داسی شکل و سنگ کلیه در تشخیص زودرس و پیشگیری از ابتلا به سرطان کلیه در افراد پرخطر، حائز اهمیت می باشد.

به این نکته نیز توجه داشته باشید که برای مشاوره پیشگیری از ابطلاع به سرطان می‌توانید از خدمات ویزیت آنلاین پزشک اپلیکیشن از پزشک استفاده نمائید و تمام خدماتی که در معاینه حضوری به شما ارائه می‌شود را به راحتی بدون اطلاف وقت و با هزینه کم‌تر دریافت نمائید.

اپلیکیشن از پزشک خدمات ویژه‌ای برای پزشکان نیز مانند امکان مشارکت با دیگر پزشکان , اطلاع از کنگره‌های علمی مرتبت با پزشکی و… ارائه داده است که یکی از این خدمات امکان عضویت پزشکان است که به واسطه این خدمات پزشکان با عضو شدن در این اپلیکیشن علاوه بر بیشتر شناخته شدن آن‌ها و خدماتشان می‌توانند بیماران خود نیز در محیط امن سامانه به راحتی و بدون اطلاف وقت ویزیت نمایند.

 

 ویژگی های کیست ساده کلیه در تصویربرداری

کیست های ساده و خوش خیم اغلب دارای دیواره نازک و حدود کاملا واضح و منظم هستند. اغلب یک عدد و البته گاهی نیز بیشتر می باشند. کیست های ساده فاقد سپتا و کلسیفکاسیون هستند و اغلب سایزی بین نیم الی یک سانتی متر بیشتر ندارند، و اغلب نیز بدون علامت هستند. به طور کلی نیاز به درمان ندارند و تنها در صورت بروز علائم مانند عفونت، درد پهلو، خونریزی یا افزایش فشار خون آسپیره می گردند.

 ویژگی های کیست کمپلکس (سرطان کلیه) در تصویربرداری

گاهی افتراق بین کیست خوش خیم و سرطان کلیه بسیار دشوار می باشد و بدون انجام بیوپسی امکان پذیر نمی باشد. اما به طور کلی کیست های کمپلکس (سرطان کلیه) دارای دیواره ضخیم و نامنظم، حاوی چندین سپتا، کلسیفیکاسیون ضخیم و ندولار و دارای انهانسمت می باشند. در چنین مواردی اقدامات لازم جهت بررسی سرطان کلیه باید به سرعت آغاز گردد.

 کیست و سرطان کلیه در افراد تحت دیالیز

 کیست و سرطان کلیه در افراد تحت دیالیز

نارسایی مزمن کلیه و دیالیز طولانی مدت رابطه مستقیمی با ابتلا به کیست های جدید در کلیه دارند. احتمال بروز سرطان کلیه در کیست های ایجاد شده در افراد تحت دیالیز طولانی مدت، 3 الی 7 درصد گزارش شده است. لذا در صورت بروز کیست کلیه بزرگتر از 3 سانتی متر در افراد تحت دیالیز طولانی مدت، جهت پیشگیری از ابتلا به سرطان کلیه توصیه به نفرکتومی توسط اغلب پزشکان مورد قبول واقع شده است. بررسی این کیست ها جهت بررسی ریسک سرطان کلیه پیش و پس از پیوند کلیه نیز ضروری می باشد.

 برخورد با ضایعه Solid در تصویربرداری مشکوک به سرطان کلیه

افتراق بین سرطان کلیه با توده خوش خیم بسیار دشوار می باشد. لذا توصیه می شود تمام توده های Solid جهت ارزیابی رزکت گردند.

 چه کسانی کاندید غربالگری سرطان کلیه می باشند؟

به طور کلی در افراد سالم غربالگری سرطان کلیه و تشخیص زودهنگام آن به جهت شیوع کم، مقرون به صرفه نمی باشد. تنها افرادی که کاندید غربالگری منظم از نظر سرطان کلیه می باشند (سونوگرافی، سی تی اسکن و MRI)، عبارتند از:

  • افراد مبتلا به بیماری های ارثی مانند سندروم فون هیپل لیندو و توبروس اسکلروزیس، که ریسک سرطان کلیه در آن ها بسیار بیشتر از جمعیت عادی می باشد.
  • افراد مبتلا به ESRD که بیش از 3 الی 5 سال از شروع دیالیز در آن ها گذشته است (به خصوص افراد جوان و بدون کوموربیدیتی قابل توجه).
  • سابقه فایمیلی مثبت و قوی به نفع سرطان کلیه در اقوام درجه یک.
  • سابقه رادیاسون کلیه در گذشته.

روش های تشخیصی سرطان کلیه

  • سونوگرافی: جهت افتراق کیست ساده از سرطان کلیه تا حدودی کمک کننده می باشد.
  • CT scan: بهترین روش تصویربرداری جهت تشخیص سرطان کلیه (با و بدون کنتراست) می باشد.
  • MRI: در افرادی که با روش های قبلی همچنان ابهامات تشخیصی وجود دارد، افرادی که توانایی دریافت کنتراست ندارند یا به آن آلرژی دارند، و همچنین جهت ارزیابی دقیق تر تهاجم سرطان کلیه به ساختارهای مجاور مورد استفاده قرار می گیرد (همراه با گادولینیوم).
  • نمونه برداری: اغلب توسط نفرکتومی یا پارشیل نفرکتومی نمونه حاصل جهت تشخیص قطعی اتخاذ شده و به پاتولوژی فرستاده می شود.
 درمان سرطان کلیه

 درمان سرطان کلیه

پس از تشخیص و مرحله بندی سرطان کلیه، از روش های درمانی مانند نفرکتومی پارشیل یا کامل، کموتراپی و روش های جدیدتر درمانی تحت نظر انکولوژیست استفاده می گردد.

اگرچه معاینه حضوری نقش بسیار مهمی در ارزیابی سرطان کلیه دارد، اما ویزیت پزشک آنلاین جهت پیگیری های دوره ای و بررسی نتایج آزمایش ها و تصویربرداری های درخواستی می تواند در صرفه جویی در زمان پزشک و بیمار هر دو کمک کننده باشد.

چنانچه به اطلاعاتی درباره سرطان تخمدان و پیشگیری از آن نیاز دارید به مقاله سرطان تخمدان | علت و علائم که توسط پزشکان مجموعه گزدآوری شده مراجعه نمائید.

یکی از جذابیت‌های اپلیکیشن از پزشک امکان ویزیت آنلاین بیمار توسط پزشک متخصص است، چراکه با استفاده از این خدمات بیماران می‌توانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کم‌تر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهره‌مند شوید.

منابع علمی این مطلب

https://accessmedicine.mhmedical.com/content.aspx?bookid=2129&sectionid=192016249

https://www.uptodate.com/contents/clinical-manifestations-evaluation-and-staging-of-renal-cell-carcinoma

https://www.uptodate.com/contents/overview-of-the-treatment-of-renal-cell-carcinoma

ttps://www.uptodate.com/contents/epidemiology-pathology-and-pathogenesis-of-renal-cell-carcinoma

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.