روش های تشخیص و درمان سنگ کلیه

روش های تشخیص و درمان سنگ کلیه

فهرست مطالب

روش های تشخیص و درمان سنگ کلیه مبحثی است که در ادامه قسمت قبل که در رابطه با ذزمان سنگ کلیه و روش های ارزیابی و تعیین نوع سنگ کلیه به طور کامل توضیح دادیم خواهیم پرداخت. در این قسمت به روش های  پیشگیری از افزایش سایز سنگ فعلی و روش های پیشگیری از تشکیل سنگ کلیه جدید پرداخته می شود. برخی از روش های توصیه شده برای تمام انواع سنگ ها کابردی می باشند، اما برخی نیز به طور اختصاصی بر اساس نوع سنگ کلیه انتخاب می گردند.

روش های تشخیص و درمان سنگ کلیه و  پیشگیری از آن

  • توصیه به مصرف مایعات کافی (ترجیحا آب)، به طوری که حداقل 2 لیتر در روز ادرار تولید گردد.
  • توصیه به رعایت رژیم کم نمک و مصرف کمتر از 2/3 گرم سدیم همراه با رژیم غذایی طی روز.
  • توصیه به رژیم غذایی غنی از میوه و سبزیجات به جهت داشتن مقادیر زیادی از سیترات، نقش مهمی در پیشگیری از پیشرفت و عود سنگ کلیه ایفا می کند.
  • توصیه به حفظ وزن و BMI مناسب، در پیشگیری از عود سنگ کلیه به خصوص در خانم ها کمک کننده می باشد.

 روش های کاربردی در پیشگیری سنگ کلیه بر حسب نوع سنگ

 روش های کاربردی در پیشگیری سنگ کلیه بر حسب نوع سنگ

برخی روش های پیشگیری باید به طور اختصاصی بر حسب نوع سنگ کلیه، به بیمار آموزش داده شوند:

به این نکته نیز توجه داشته باشید که برای درمان سنگ کلیه می‌توانید از خدمات ویزیت آنلاین پزشک اپلیکیشن از پزشک استفاده نمائید و تمام خدماتی که در معاینه حضوری به شما ارائه می‌شود را به راحتی بدون اطلاف وقت و با هزینه کم‌تر دریافت نمائید.

اپلیکیشن از پزشک خدمات ویژه‌ای برای پزشکان نیز مانند امکان مشارکت با دیگر پزشکان , اطلاع از کنگره‌های علمی مرتبت با پزشکی و… ارائه داده است که یکی از این خدمات امکان عضویت پزشکان است که به واسطه این خدمات پزشکان با عضو شدن در این اپلیکیشن علاوه بر بیشتر شناخته شدن آن‌ها و خدماتشان می‌توانند بیماران خود نیز در محیط امن سامانه به راحتی و بدون اطلاف وقت ویزیت نمایند.

 

 سنگ کلیه کلسیم اگزالاتی:

  • رعایت رژیم غذایی با حدود 1200 میلی گرم کلسیم المنتال در روز (محدودیت کمتر از 400 میلی گرم کلسیم در روز یا مقادیر بیشتر از 1200 میلی گرم کلسیم در روز توصیه نمی گردد). به بیمار توضیح داده شود که بر خلاف تصور اغلب مردم، مصرف لبنیات کافی نه تنها مضر نبوده، که جهت کاهش عود و پیشرفت سنگ کلیه، ضروری نیز می باشد.
  • کاهش مصرف غذاهای غنی از اگزالات مانند ریواس، بادام، اسفناج و سیب زمینی نیز کمک کننده می باشد.
  • در صورت وجود هیپرکلسیوری در آزمایشات، استفاده از دیورتیک های تیازیدی مانند کلرتالیدون در پیشگیری از پیشرفت و عود سنگ کلیه مناسب می باشد. البته توجه به رژیم غذایی پر پتاسیم و تجویز همزمان مکمل پتاسیم نیز در کنار دیورتیک های تیازیدی در درمان سنگ کلیه از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.
  • بررسی مکمل ها و ویتامین های بیمار و توصیه به پرهیز از مصرف مکمل های حاوی کلسیم، ویتامین D و ویتامین C.
  • توصیه به پرهیز از مصرف نوشیدنی های غنی از سوکروز و فروکتوز.
  • بیس فسفونات ها: تنها در آن دسته افراد مبتلا به سنگ کلیه که همزمان کاهش دانسیته استخوان نیز دارند توصیه می گردد.
  • مصرف مکمل های حاوی سیترات در صورت لزوم برحسب آزمایش ادرار 24 ساعته.

اگر دچار بیماری سنگ کلیه هستید و نیاز به مشاوره با پزشک دارید متخصص دارید با مطالعه مقاله مشاوره با پزشک سنگ کلیه از روش‌های ارتباط با پزشک مربوطه به طور دقیق اطلاع خواهید یافت.

 سنگ کلیه کلسیم فسفاتی:

اصول کلی پیشگیری از پیشرفت و عود سنگ های کلیوی کلسیم فسفاتی مانند سنگ های کلسیم اگزالاتی می باشد. فقط دقت داشته باشید که سنگ های کلیه کلسیم فسفاتی در PH قلیایی و بیشتر از 6.5 افزایش می یابند. لذا حین تجویز ترکیبات پتاسیم سیترات و قلیایی کردن ادرار جهت پیشگیری از پیشرفت و عود سنگ، باید PH و سیترات ادرار به طور منظم اندازه گیری و مانیتور شوند و از قلیایی کردن بیش از حد ادرار پرهیز گردد.

 سنگ کلیه اسید اوریکی:

ریسک تشکیل سنگ کلیه اسید اوریکی به ویژه در ادرار اسیدی و اسید اوریک ادراری بالا، بسیار افزایش می یابد. لذا افراد مبتلا به دیابت، اسهال مزمن، نقرس، مصرف طولانی مدت آسپرین و مبتلایان به بیماری های میلوپرولیفراتیو در معرض بیشتر ابتلا به این نوع سنگ کلیه هستند. علاوه بر قلیایی کردن ادرار، در برخی شرایط استفاده از داروهای مهارکننده گزانتین اکسیداز مانند آلوپورینول نیز در پیشگیری از پیشرفت و عود سنگ کلیه اسید اوریکی مناسب می باشند.

 سنگ کلیه سیستئینی:

به طور کلی محدودیت سیستئین طولانی مدت توصیه نمی گردد؛ و تاکید بر افزایش انحلال سنگ کلیه سیستئینی منطقی تر به نظر می رسد. استفاده از داروهایی مانند تیوپرونین در کنار حفظ PH قلیایی کمک کننده می باشند.

سنگ های کلیه استروویتی

سنگ کلیه استروویتی اغلب در زمنیه عفونت های ادراری مکرر و طول کشیده ایجاد می گردند. لذا پیشگیری از ابتلا به عفونت های ادراری بهترین اقدام می باشد. در افرادی که آسیب طناب نخاعی داشته و نیازمند کاتتریزاسیون طولانی مدت هستند، نجویز استوهیدروکسامیک اسید نیز منطقی به نظر می رسد. پس از تشکیل سنگ کلیه استروویتی، این سنگ ها باید حتما به طور کامل توسط اورولوژیست خارج گردند.

 چه زمانی باید سنگ کلیه به متخصص اورولوژی ارجاع داده شود؟

 چه زمانی باید سنگ کلیه به متخصص اورولوژی ارجاع داده شود؟

اگرچه بسیاری از سنگ کلیه های کوچک با اقدامات طبی قابل پیگیری می باشند، اما در همراهی با عفونت ادراری در زمینه وجود سنگ، وجود اختلالات آناتومیک، سنگ های بزرگتر از 6 میلی متر و یا درد مقاوم به درمان و پایدار در زمینه سنگ کلیه، ارجاع به متخصص اورولوژی ضروری به نظر می رسد. متخصص اورولوژی بر حسب سایز سنگ کلیه، مکان سنگ و علائم همراه، با روش های مختلفی جهت خروج سنگ تصمیم اتخاذ می کند.

اغلب سنگ کلیه لوب تحتانی کوچکتر از یک سانتی متر، و سایر سنگ ها کوچکتر از 2 سانتی متر با سنگ شکن (ESWL) و مابقی سنگ ها با روش های جراحی خارج می گردند.

با توجه به شیوع بالای سنگ کلیه، آشنایی دقیق با انواع سنگ کلیه و روش های درمان اختصاصی آن ها در کاهش اقدامات تهاجمی بسیار کاربردی و مفید می باشد. اگرچه معاینه فیزیکی نقش مهمی در اقدامات پزشکی دارد، اما بررسی و درخواست آزمایشات اولیه توسط ویزیت پزشک آنلاین نیز نقش مهمی در صرفه جویی در زمان پزشک و بیمار ایفا می کند.

برای مطالعه قسمت اول این مقاله که در آن درباره دزمان سنگ کلیه و روش های ارزیابی و تعیین نوع سنگ کلیه به طور کامل توضیح داده شده به صفحه درمان سنگ کلیه مراجعه نمائید.

یکی از جذابیت‌های اپلیکیشن از پزشک امکان ویزیت آنلاین بیمار توسط پزشک متخصص است، چراکه با استفاده از این خدمات بیماران می‌توانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کم‌تر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهره‌مند شوید.

سوالات متداول

منابع علمی این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که به دنبال آن هستید تایپ کنید