انواع کمردرد و علل مختلف آن و اختلالات دیسک کمر را بدانید:
بیش از 84 درصد افراد در طول زندگی خود، با کمردرد مواجه می گردند. همچنین شایع ترین علت ناتوانی در سنین کمتر از 45 سالگی نیز، کمردرد می باشد. ازجمله عوامل مهمی که با افزایش احتمال ابتلا به کمردرد و اختلالات دیسک کمر برخوردار هستند، می توان به استعمال سیگار، چاقی، سن بالا، جنس مونث، فعالیت سنگین بدنی، تحصیلات پایین، عدم رضایت شغلی، اضطراب و افسردگی اشاره نمود.
باتوجه به شیوع بالای کمردرد و تحمیل هزینه های سنگین درمانی بر سیستم بهداشتی کشور و خانواده ها، آشنایی با علل مختلف و روش های درمانی کمردرد که در ادامه به آن ها اشاره شده است، بسیار کمک کننده می باشند.
انواع کمردرد و علل مختلف آن چیست؟
کمردرد ممکن است به طور مستقیم از ستون مهره ها منشا گرفته، و یا به دلیل درد ارجاعی به پشت ناشی از بیماری های شکم و لگن ایجاد گردد. همچنین ممکن است با درد رادیکولر در محدوده ریشه های عصبی همراه باشد؛ و یا درد همراه با اسپاسم عضلات و به صورت مبهم یا مشخص در محدوده پارااسپاینال احساس گردد. شایع ترین علل کمردرد عبارتند از:
انواع کمردرد و علل مختلف آن و اختلالات دیسک کمری
اختلالات دیسک کمری از شایع ترین علل کمردرد به خصوص در نواحی L4-L5 و L5-S1 می باشند. بیرون زدگی های بی علامت دیسک کمری در بیش از یک سوم بزرگسالان دیده می شوند؛ لذا ارتباط دادن یافته های تصویربرداری با علائم بالینی و درد آسان نبوده، و در بسیاری از موارد گمراه کننده می باشد. یافته های MRI از قبیل بیرون زدگی دیسک، پارگی آنولوس فیبروزیس و هیپرتروفیک شدن مفاصل فاست یافته های اتفاقی شایع بوده و نباید تنها بر اساس آن ها، تصمیم درمانی اتخاذ گردد.
تنگی کانال نخاع کمری
تنگی کانال نخاعی با علائمی مانند لنگش نوروژنیک، درد پشت و باسن و پاها که با راه رفتن یا ایستادن ایجاد می شود و با نشستن تسکین می یابد، تشخیص داده می شود. تنگی کانال نخاعی در 6 الی 7 درصد بزرگسالان دیده می شود و اغلب بی علامت بوده و بین شدت علائم و میزان تنگی، ارتباط ضعیفی وجود دارد. تنگی کانال نخاعی همراه با لنگش نوروژنیک، به جراحی دکمپرسیون در سگمان دچار استنوز، پاسخ می دهد.
اسپوندیلوزیس و اسپوندیلولیستزیس (Spondylosis &spondylolisthesis)
اسپوندیلوز یا بیماری استئوآرتریتی ستون مهره ها به طور تیپیک در سنین بالا رخ می دهد، و با کمردرد که با حرکت تشدید می یابد و با بی حرکتی تسکین می یابد، همراه است. اسپوندیلولیستزیس یا لغزش رو به جلوی مهره ها نیز می تواند بی علامت بوده و یا با کمردرد همراه با سفتی عضلات هامسترینگ، آسیب ریشه های عصبی، تنگی کانال نخاعی و سندروم دم اسب همراه باشد.
نئوپلاسم ها
شایع ترین علامت عصبی مبتلایان به کانسر سیستمیک، کمردرد می باشد. کمردرد به علت متاستاز به جسم مهره (85 الی 90 درصد موارد)، انتشار کانسر از میان سوراخ بین مهره ای (لنفوم)، مننژیت کارسینوماتوز یا متاستاز به نخاع ایجاد می گردد.
پیشنهاد ویژه مطالعه مقاله کمر درد
عفونت و التهاب
انتشار هماتوژن استافیلوکوک، شایع ترین علت استئومیلیت مهره ها می باشد. توبرکلوز مهره ها (Pott disease)، بروسلا، آبسه های اپیدورال و آراکنوئیدیت چسبنده کمری نیز از سایر علل کمردرد می باشند.
شکستگی مهره ای تروماتیک
افتادن از ارتفاع، کاهش سرعت ناگهانی در حادثه اتوموبیل یا آسیب مستقیم از علل کمردرد می باشند. اختلال عصبی شایع بوده و درمان سریع جراحی ضروری می باشد. بیماری های متابولیک
استئوپروز و استئواسکلروز با ایجاد شکستگی های فشاری از شایع ترین علل کمردرد در سنین بالا محسوب می گردند. حدود دو سوم موارد شکستگی های فشاری در گرافی دیده نمی شوند.
یکی از خدمات فوقالعاده سامانه از پزشک که باعث محبوبیت آن در بین بیماران و پزشکان عزیز شده است امکان دریافت ویزیت پزشک آنلاین و یا مشاوره پزشک تصویری میباشد در واقع سامانه ازپزشک با قرار دادن این خدمات ارزشمند در سامانه خود باعث شده تا در هر مکانی و هر زمانی بتوانید به راحتی از این خدمات استفاده نمائید. فقط کافی است همین الان اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات این مجموعه برخوردار شوید.
روش های تشخیص و بررسی علل کمردرد
اگرچه که کمردرد حاد بدون علائم خطر، نیاز به ارزیابی بیشتری نداشته و با درمان های حمایتی به تنهایی بهبود می یابد، ولی روش های تشخیصی جهت بررسی سایر علل کمردرد عبارتند از:
بررسی آزمایشگاهی
جهت بررسی درد حاد کمر کمتر از 3 ماه و بدون علائم خطر به ندرت مورد استفاده قرار گرفته می شوند. اما چنان چه شک به بیماری جدی مانند عفونت یا تومور مطرح گردد، باید آزمایش های CBC، ESR و U/A جهت بررسی علت کمردرد درخواست گردد.
تصویربرداری
CT scan روش انتخابی اولیه جهت بررسی تروماهای متوسط الی شدید می باشد. MRI، بافت نرم را به خوبی نشان می دهد و همراه با CT میلوگرافی روش های انتخابی جهت ارزیابی بیماری های جدی ستون فقرات و کمردرد می باشند. به ندرت از روش های تصویربرداری پیشرفته در 6 هفته اول شروع کمردرد حاد بدون علائم خطر، استفاده می گردد.
مطالعات الکترودیاگنوستیک
جهت بررسی سیستم عصبی محیطی و آسیب در دیستال به گانگلیون ریشه خلفی کاربرد دارند.} درمان کمردرد
انتخاب روش درمان کمردرد باتوجه به مدت شروع و علت آن در افراد مختلف، متفاوت می باشد. انواع روش های درمانی کمردرد به طور خلاصه عبارتند از:
درمان کمردرد حاد بدون رادیکولوپاتی
پروگنوز کمردرد حاد کوتاهتر از 3 ماه، عالی می باشد و اغلب با بهبود خودبه خودی همراه می باشد. از جمله توصیه های درمانی مورد قبول در این نوع کمردرد عبارتند از:
- استراحت در بستر: حداکثر به مدت 48 ساعت توصیه می گردد، و پس از آن فعالیت های جسمانی باید از سر گرفته شده ولی از کارهای شدید جسمانی باید پرهیز گردد.
- استامینوفن و داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs): خط اول درمان دارویی جهت تسکین کمردرد می باشند.
- گرما درمانی
- سیکلوبنزاپرین
- متوکاربامول
- ترامادول: استفاده از آن تنها در صورت عدم پاسخ به سایر موارد، قابل قبول می باشد.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت ویزیت و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
درمان کمردرد مزمن بدون رادیکولوپاتی
اکثر درمان هایی که جهت درمان کمردرد حاد بدون رادیکولوپاتی در قسمت قبل ذکر شد، قابل استفاده می باشند، به جز: اپیوئیدها و شل کننده های عضلانی. علاوه بر موارد ذکر شده، سایر روش های درمانی کمردرد مزمن عبارتند از:
- ورزش درمانی: ترکیبی از ورزش های قدرتی، کششی، بی هوازی و یوگا جهت تسکین کمردرد کمک کننده می باشند.
- داروهای آنتی دپرسانت سه حلقه ای (Tricyclic antidepressants)
- تزریق اپیدورال کورتیکواستروئیدها: جهت تسکین کمردرد همراه با رادیکولوپاتی مفید می باشند.
- تخریب عصب با امواج رادیویی: در کمردرد رادیکولار و یا اختلالات دیسک کمر مفید می باشند.
- جراحی: جهت درمان درد شدید مداوم علی رغم درمان طبی، مفید می باشد.
درمان کمردرد همراه با رادیکولوپاتی
برخلاف تصور بسیاری از افراد، استراحت در بستر تاثیری در بهبود درد سیاتیک نداشته و باید فعالیت های طبیعی در اسرع وقت از سر گرفته شوند. سایر روش های درمانی به جز موارد ذکر شده برای سایر انواع کمردرد، عبارتند از:
- دوره کوتاه اپیوئید
- تزریق اپیدورال کورتیکواستروئید
- دوره کوتاه کورتون خوراکی با دوز بالا به مدت 5 روز و Taper سریع آن
- بلوک تشخیصی ریشه عصب
- جراحی: تنها در موارد درد شدید و مقاوم، ضعف پیشرونده عضلانی، تحت فشار قرار گرفتن نخاع و درد رادیکولار ناتوان کننده توصیه می گردد.
همان طور که توضیح داده شد، کمردرد علل متنوعی داشته که یکی ار شایع ترین علل آن نیز اختلالات دیسک کمری می باشند. در این قسمت و قسمت قبلی به طور کامل در رابطه با علل مختلف کمردرد و انواع درمان های طبی و جراحی کمردرد توضیح داده شده است. با انتخاب ویزیت پزشک آنلاین، فرصت آشنایی با بهترین و جدیدترین روش های درمانی کمردرد در دسترس تمام افراد در نقاط مختلف کشور قرار گرفته است.
اگر به اطلاعات بیشتری در زمینه ویزیت پزشک متخصص دیسک کمر به صورت آنلاین نیاز دارید کافی است اپلیکیشن از پزشک را نصب و از خدمات ویزیت پزشک متخصص دیسک کمر استفاه نمائید