وریدها رگهای خونی هستند که خون را از اندامها، ماهیچهها و سایر بافتها در سراسر بدن به قلب برمیگردانند. آنها دارای دریچه های یک طرفه برای جلوگیری از حرکت خون به سمت عقب میباشند. مانند بسیاری از شرایط پزشکی، تغذیه میتواند به بدن در بهبود یا جلوگیری از بیماری های جدی مانند رگ های واریسی کمک کند. واریس و سیاهرگهای عنکبوتی زمانی ایجاد میشوند که دریچههای ضعیف یا آسیبدیده وریدها از کار بیفتند. درنتیجه خونی که باید به سوی قلب پمپاژ شود، به عقب و سمت پایین ساق پا برمیگردد. خون در داخل رگها جمع شده و باعث کشیده شدن، برآمدگی و نمایان شدن آنها از سطح پوست میگردد.
این اختلال معمولاً روی پاها ظاهر می شود اما می تواند روی لگن و شکم نیز ظاهر گردد. از هر 3 نفر 1 نفر در طول زندگی به نوعی از واریس مبتلا می شود. بسیاری بر این باورند که این بیماری در زنان و مردان مسن رخ می دهد. اما نوجوانان نیز ممکن است دچار آن شوند. گاهی حس می کنید درمان واریس می تواند به سادگی مصرف مقدار کمی ویتامین و قرص واریس باشد. علیرغم آنچه ممکن است در اینترنت در مورد قرص واریس دیده باشید، درمان واریس توسط قرص واریس انجام پذیر نیست.
در طول سال ها، روش های جراحی برای درمان این اختلال در خط مقدم قرار گرفتهاند اما خوشبختانه، مشخص شده که دریافت برخی ویتامینهای ضروری به جای قرص واریس میتواند به بهبود واریس و سلامت قلب و عروق کمک کند.
علایم واریس
علائم اولیه واریس وریدهای برآمده است که معمولاً در قسمت پایین پا دیده می شود. این وریدها به غیر از ظاهرشان، اغلب علائم دیگری ندارند.
با این حال، گاهی اوقات علائم زیر ایجاد میگردد:
- درد پاها
- سنگینی در پاها
- خارش
- گرفتگیهای شبانه
- تورم در ساق پا
عوامل خطر واریس
عوامل خاصی می توانند خطر ابتلا به این اختلال را افزایش دهند. شامل:
- بالا رفتن سن
- سابقه خانوادگی واریس
- چاقی
- شیوه زندگی کم تحرک
- ایستادن برای مدت طولانی بدون راه رفتن
پیشنهاد مقاله: واریس پا و روش ھای درمان آن
تغذیه و سلامت عروقی
مواد مغذی موجود در غذاهای سالم به قوی نگه داشتن شریانها و وریدها در درازمدت کمک میکند. به همین دلیل مهم است که غذاهایی را انتخاب کنید که سرشار از ویتامین های مورد نیاز هستند تا رگهای خود را شاداب و سالم نگه دارید.
ویتامین ها برای سلامت رگها
ویتامین E
این ویتامین ضروری برای حفظ جریان خون در سرتاسر رگها لازم است و این کار را با جلوگیری از چسبندگی بیش از حد پلاکتها انجام میدهد. این اختلال پلاکتی همان چیزی است که میتواند لخته های خونی ایجاد نماید.
علاوه بر این، اثر ویتامین E در جلوگیری از گرفتگی عضلات پا شناخته شده است.
بهترین مواد غذایی برای دریافت ویتامین E عبارتند از:
- دانه آفتابگردان
- بادام ها
- ماهی سالمون
- آووکادو
- ماهی قزل آلا
- انبه
- کیوی
ویتامین B
این خانواده از ویتامینها از جمله مهمترین عوامل برای تقویت رگهای خونی هستند. برای کسانی که سابقه واریس و لخته شدن خون در خانواده خود دارند، ویتامین B6 و B12 از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
ویتامینهای B6 و B12 با کاهش میزان اسید آمینه هموسیستئین، که میتواند منجر به لخته شدن خون شود، نقش مهمی در سلامت عروقی و پیشگیری از ابتلا به واریس دارند. وقتی صحبت از گردش خون به میان میآید، ویتامین B3 در کانون توجه قرار می گیرد که نقش کاهنده کلسترول خون را نیز ایفا مینماید. مجموعه ویتامین های گروه B شامل B3، B6، B12، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، اسید فولیک، بیوتین و اسید پانتوتنیک میباشد.
این ویتامینها از غذاهای زیر قابل دریافت هستند:
- برنج قهوه ای
- ماهی
- استیک
- تخم مرغ
- عدس
- دانه آفتابگردان
- بادام ها
- کلم بروکلی
- اسفناج
- آووکادو
- موز
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
ویتامین K
این ویتامین برای سلامت رگ ها حیاتی است. ویتامین K باعث میشود خون حتی بعد از آسیب به طور منظم جریان داشته باشد. این ویتامین به عنوان یک ضد انعقاد شناخته شده است، به این معنی که به جلوگیری از لخته شدن خون کمک می کند. دریافت ویتامین K کافی سبب میشود که خون راحتتر جریان یابد و فشار داخل رگ ها کاهش یابد. علاوه بر این، ویتامین K به تقویت مویرگها کمک کرده و سبب حفاظت از آنها در برابر پارگی و تورم میگردد.
برخی از مواد غذایی برای دریافت ویتامین K عباتند از:
- کلم پیچ
- اسفناج
- کلم بروکلی
- جوجه
- لوبیا سبز
- آلو خشک
- کیوی
- آووکادو
- پنیر نرم
ویتامین C
همه ویتامین C را دوست دارند. این ویتامین بیشتر از همه ویتامین ها مورد توجه قرار می گیرد. ویتامین C نه تنها برای تقویت سیستم ایمنی بدن، بلکه برای سلامت رگ ها نیز بسیار مفید است. این ویتامین یک تقویت کننده عالی برای گردش خون و التیام دیوارههای سیاهرگی میباشد. همچنین دیواره رگها را محکم نگه میدارد و به بدن در تولید کلاژن کمک میکند.
برترین منابع ویتامین C عبارتند از:
- فلفل تند
- گواوا
- فلفل زرد شیرین
- کلم پیچ
- کیوی
- کلم بروکلی
- لیمو
- توت فرنگی
- پرتقال
پیشنهاد ویژه: علت تشخیص و درمان واریس پا
ویتامین D
عروق با انقباض و انبساط متناوب به جریان یافتن خون کمک می کنند و مطالعات اخیر نشان داده ویتامین D نقش مهمی در کمک به این عملکرد رگها دارد. همچنین این ویتامین عروق را انعطاف پذیر نگه میدارد و از سفت شدن آنها جلوگیری میکند.
منابع غنی ویتامین D عبارتند از:
- محصولات لبنی مانند شیر، پنیر و ماست
- ماهیهای روغنی مانند سالمون و ماهی تون
- نور خورشید
با توجه به مطالب گفته شده، ویتامینها نه تنها بخشی جدایی ناپذیر از سلامت رگها بلکه سلامت کل بدن هستند. کمبود مواد مغذی کلیدی ذکر شده میتواند منجر به برخی مشکلات جدی سلامت در رگ ها از جمله ابتلا به واریس و فراتر از آن شود.
سایر عوامل موثر بر سلامت رگها
- مس: این ماده معدنی کمیاب که در صدف، گوشت قرمز بدون چربی، غلات کامل، آجیل و دانهها یافت میشود، برای ساخت و ترمیم سلولهای اندوتلیال (سلولهای محافظی که داخل رگهای خونی را میپوشانند)، ضروری است. در بدن برای ترکیب کلاژن و الاستین استفاده می شود و به نظر میرسد به محافظت از رگ های خونی در برابر پارگیهای میکروسکوپی و لکههای زبری که میتواند منجر به لخته شدن خون و رگهای پر از پلاک شود کمک می کند.
- بیوفلاونوئیدها: بیوفلاونوئیدها در گیلاس و انواع توت های تیره رنگ مانند زغال اخته، شاهتوت یافت می شوند و به جلوگیری از شکستن مویرگها و تشکیل رگ های عنکبوتی کمک میکنند.
- فیبر: یک رژیم غذایی غنی از فیبر به جلوگیری از ایجاد یبوست کمک می کند. یبوست میتواند فشاری را در شکم ایجاد کرده، جریان خون را به پاها بازگرداند و دیواره سیاهرگ ها را به مرور زمان ضعیف کند.
- سدیم: حذف نمک نیز به تقویت سلامت رگها کمک می کند. نمک بیش از حد باعث تورم پاها میشود و فشار بیشتری بر رگ ها وارد مینماید.
سیده آناهیتا انوری
داخلی
آروین امیری
داخلی
سیده مهنوش سالم
داخلی
امیر حسین شکروی
داخلی
معصومه پولادی
داخلی
محمدجواد میردامادی
داخلی
مهدی جهانگیری
داخلی
مسعود حسینی
داخلی
اعظم موحدی
داخلی
مهتاب رنگ چی
داخلی
مریم پورکار جدید
داخلی
گل شید اجلالی
داخلی
غزل اسدی گرمارودی
داخلی
امید عبداللهی
داخلی
آذین پیکری
داخلی
الناز صاحبی راغب
داخلی
امید نعمتی
داخلی
حفیظی لطف آبادی
داخلی
علی اکبر قربانی
داخلی
احمد خطیبی نژاد
داخلی
سوالات متداول
آیا ویتامین D به رگ ها کمک می کند؟
ویتامین D کمک می کند تا شریان ها و وریدها به اندازه کافی ریلکس و آرام باشند تا جریان خون مناسب برقرار گردد. بنابراین، وقتی سطح ویتامین D پایین باشد، رگهای شما برای انجام درست کار خود با مشکل مواجه میشوند.
آیا امگا 3 برای واریس مفید است؟
غذاهای سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 به باز شدن رگهای خونی، کاهش فشار خون، جلوگیری از لخته شدن خون و مهمتر از همه ممانعت از ایجاد رگهای واریسی کمک میکنند. اسیدهای چرب امگا 3 را می توانید در ماهی سالمون، دانه چیا، دانه کتان، گردو و لوبیا سیاه پیدا کنید.
آیا روی به درمان واریس کمک می کند؟
یک مطالعه اخیر نشان داد که سویا و تخم مرغ با کاهش خطر نارسایی مزمن وریدی مرتبط هستند. این ممکن است به این دلیل باشد که هر دوی این غذاها حاوی سطوح بالایی از روی هستند که مطالعه دیگری نشان داده که با کاهش خطر ابتلا به واریس مرتبط است.
چه هورمونی باعث واریس می شود؟
تغییرات هورمونی در پروژسترون و استروژن می تواند عامل ایجاد رگ های واریسی باشد. در حالی که هورمون ها برای حفظ عملکرد بدن مورد نیاز هستند، عدم تعادل آنها میتواند اثرات نامطلوبی داشته باشد. پروژسترون می تواند تاثیر قابل توجهی بر سلامت کلی سیاهرگ ها و تشکیل رگ های واریسی داشته باشد.
آیا قهوه برای واریس مفید است؟
مصرف کافئین بر سلامت رگ ها تأثیر میگذارد. کافئین می تواند رگ های خونی را منقبض کند و فشار خون را بالا ببرد. فشار خون بالا و طولانی مدت می تواند باعث افزایش فشار بر روی رگ ها و ایجاد واریس شود.