در تاریخ 06 آبان 1402 – توسط دکتر غزل روستایی بازنگری و بروزرسانی شد.
برای جلوگیری از بارداری از داروهای ضد بارداری خوراکی (قرص ضد بارداری) استفاده می شود. استروژن و پروژسترون دو هورمون جنسی زنانه هستند. ترکیبی از استروژن و پروژسترون با جلوگیری از تخمک گذاری (آزاد شدن تخمک از تخمدان ها) عمل می کنند، پوشش داخلی رحم را برای جلوگیری از بارداری تغییر می دهند و مخاط دهانه رحم را برای جلوگیری از ورود اسپرم (سلول های تولید مثل مردان) تغییر می دهند. برای آشنایی با قوی ترین قرص ضد بارداری و قرص ضد بارداری بدون تهوع این مقاله را تا انتها بخوانید.
داروهای ضد بارداری خوراکی یک روش بسیار مؤثر برای کنترل بارداری هستند، اما از گسترش HIV (ایدز) و سایر بیماریهای مقاربتی جلوگیری نمیکنند. برخی از مارک های قرص ضد بارداری نیز برای درمان آکنه در بیماران خاص استفاده می شود. داروهای ضد بارداری خوراکی با کاهش مقدار برخی از مواد طبیعی که می توانند باعث آکنه شوند، آکنه را درمان می کنند.
برخی از داروهای ضد بارداری خوراکی نیز برای تسکین علائم اختلال سندروم پیش از قاعدگی (علائم جسمی و احساسی که هر ماه قبل از دوره قاعدگی رخ می دهد) در زنانی که استفاده از یک قرص ضد بارداری را برای جلوگیری از بارداری انتخاب کرده اند، استفاده می شود.
انواع قرص ضد بارداری
-
ضد بارداری خوراکی ترکیبی (COC)
بهترین قرص پیشگیری از بارداری کدام است؟ در این گروه قرص ضد بارداری، جزء معمولی استروژن با نسل متفاوتی از اجزای پروژسترون ترکیب می شود. این ترکیب با در نظر گرفتن اثرات مطلوب و خطر عوارض جانبی تجویز می شود. از جمله داروهای این دسته، قرص ضد بارداری ال دی و اچ دی می باشند.
این قرصها هر روز به مدت ۲۱روز از سیکل ماهیانه، هورمون صناعی استروژن و پروژسترون تولید می کنند. قرص های ترکیبی انواعی مختلفی دارند:
- قرصهای تک فازی : قرصهای ترکیبی تک فازی به مقدار مساوی استروژن و پروژسترون را به مدت یک ماه در اختیار بدن قرار میدهند. در هفته آخر سیکل قاعدگی، یعنی هفته بدون هورمون، پریود اتفاق می افتد.
- قرصهای چند فازی : این قرصها نیز به مدت یک ماه در طول سیکل مصرف میشوند و مقادیر مختلفی از هورمون استروژن و پروژسترون را در اختیار بدن قرار میدهند و در هفته بدون هورمون، پریود اتفاق می افتد.
-
قرص فقط پروژسترون (POP)
قرصهایی که فقط حاوی پروژسترون هستند به روشهای مختلفی مانع بارداری میشوند. بخش عمده فعالیت این قرصها شامل افزایش ضخامت موکوس گردن رحم است، که اجازه ورود اسپرم به رحم را نمیدهند. همچنین باعث نازک شدن لایه داخلی رحم میشوند. لایه داخلی رحم (اندومتر) مکان لانه گزینی تخمک بارور شده است. بنابراین هر چقدر لایه داخلی نازکتر شود، احتمال کاشت تخمک بارور شده نیز کمتر است.
این قرصها ممکن است مانع تخمک گذاری نیز شوند. برخی از ترکیبات پروژسترون دارای خواص ضد آندروژنی قوی هستند و بنابراین در درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک، هیرسوتیسم و آکنه به کار می روند..
-
قرص ضد بارداری اورژانسی (قرص ضد بارداری بعد از رابطه)
قوی ترین قرص ضد بارداری کدام است؟ به دنبال رابطه جنسی محافظت نشده، فراموش کردن داروی ضد بارداری، تجاوز جنسی یا شکست روش پیشگیری از بارداری، قرص ضد بارداری اورژانسی که به آن قرص صبح روز بعد نیز گفته می شود، می تواند به جلوگیری از بارداری کمک کند. این قرص ها، بارداری قطعی را پایان نمی دهند اما عمدتاً با تأخیر یا جلوگیری از تخمک گذاری جلوی لقاح را می گیرند. هر بسته قرص اورژانسی شامل یک قرص ۱.۵ میلی گرم یا دو قرص ۰.۷۵میلی گرمی است.
قرص های ۰.۷۵میلی گرمی را می توانید به فاصله 12 ساعت از هم یا هر دو قرص را همزمان با هم مصرف کنید. هرچه سریعتر از این قرص بعد از رابطه جنسی خود استفاده کنید، نتیجه بهتری میگیرید. بهتر است قرص را طی 72 ساعت اول پس از رابطه محافظت نشده مصرف کنید. در صورت مصرف طی 12 ساعت اول، قرص بیشترین اثر خود را نشان می دهد و تا 99 درصد از بارداری ناخواسته جلوگیری می کند.
به دلیل بالا بودن میزان هورمونها در این قرص، پزشکان تنها استفاده از آن را در طول یک سال ۲ تا ۳ بار مجاز دانستهاند. مصرف این قرصها باعث تغییر زمان پریودی در فرد میشود به همین دلیل ممکن است سیکل ماهانه کمی تغییر پیدا کند.
بهترین قرص ضد بارداری برای تنظیم پریود
قرص ضد بارداری علاوه بر پیشگیری از بارداری، خواص دیگری نیز دارد. از جمله سایر خواص مفید این قرص ها می توان به تنظیم پریود اشاره نمود. بهترین قرص جلوگیری از بارداری کدام است؟ ممکن است فردی دارای پریودهای کوتاه، طولانی، مکرر یا دیر به دیر باشد. ممکن است فردی از خونریزی های شدید حین قاعدگی شکایت داشته باشد. تمام این موارد با انتخاب صحیح قرص ضد بارداری قابل درمان می باشند. همان طور که پیش تر نیز گفته شد، مقدار استروژن و پروژسترون در این قرص ها و نوع آن متفاوت می باشد.
شاید برایتان سوال پیش بیاید که کم عارضه ترین قرص ضد بارداری کدام است؟ با توجه به اختلالی که در پریود شما وجود دارد، متخصص زنان یا غدد ممکن است ترکیب منحصر به فردی از این داروها را برای شما تجویز نماید. لذا انتخاب نوع قرص برای هر فرد بر حسب شرایط او، متفاوت می باشد.
نحوه مصرف قرص ضد بارداری
قرص ضد بارداری روزی یک بار و هر بار سر یک ساعت مشخص، مصرف می گردد. باید دقت داشته باشید تا بیشتر از 24 ساعت بین مصرف دو نوبت قرص فاصله ایجاد نشود، تا ایمنی قرص حفظ گردد. بهترین روش شروع مصرف قرص ضد بارداری، اولین روز قاعدگی می باشد. برخی انواع داروهای پیشگیری از بارداری حاوی 21 قرص و برخی حاوی 28 قرص می باشند.
- بسته های 21 عددی را تا زمان اتمام قرص ها ادامه می دهید، سپس به مدت یک هفته مصرف قرص را قطع می کنید. پس از اتمام یک هفته (صرف نظر از زمان وقوع خونریزی قاعدگی) بسته جدید را شروع می کنید.
- بسته های 28 تایی را تا انتها ادامه می دهید و پس از اتمام آن، بلافاصله بسته جدید را آغاز می کنید. در این روش پس از اتمام خونریزی قاعدگی، شما نسبت به بارداری ایمن هستید.
اما گاهی زنان ترجیح می دهند که تا شروع سیکل قاعدگی بعدی خود صبر نکنند، و بلافاصله قرص ضد بارداری را در همان روزی که تهیه کرده اند، شروع به مصرف کنند. در این روش شما قرص را هر روزی که تهیه کردید (صرف نظر از زمان قاعدگی)، شروع می کنید. تا زمان حصول ایمنی قرص ضد بارداری در برابر حاملگی، حداقل یک هفته زمان نیاز می باشد. در این فاصله باید از یک روش همراه مانند کاندوم های لاتکس نیز به طور همزمان استفاده نمایید.
پس از اتمام بارداری، قرص ها را تا حداقل بیست و یک روز نباید مصرف کنید؛ زیرا با افزایش خطر لخته شدن خون و آمبولی ریه همراه می باشند. در صورت تصمیم به شیردهی، در مورد مصرف این قرص ها حتما با متخصص کودکان و زنان منتخب خود مشورت کنید و ازپزشک مشاوره دریافت کنید.
اسم قرص ضد بارداری خارجی
قرص ضد بارداری خارجی خوب کدام است؟ همان طور که پیش تر نیز اشاره شد، انواع قرص ضد بارداری ایرانی و خارجی برای پیشگیری از حاملگی، تنظیم سیکل های قاعدگی، درمان پر مویی، کاهش خونریزی های قاعدگی و … مورد استفاده قرار داده می شوند. انواع بسیار مختلفی از این داروها با نام های تجاری مختلف در بازار دارویی موجود می باشند. اما از جمله معروف ترین قرص های ضد بارداری خارجی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- میکروگینون (Microgynon): حاوی 30 میکروگرم اتینیل استرادیول و 150 میکروگرم لوونورژسترل
- لوست (Levest): حاوی 30 میکروگرم اتینیل استرادیول و 150 میکروگرم لوونورژسترل
- اورانت (Ovranette): حاوی 30 میکروگرم اتینیل استرادیول و 150 میکروگرم لوونورژسترل
- ریگویدون (Rigevidon): حاوی 30 میکروگرم اتینیل استرادیول و 150 میکروگرم لوونورژسترل
- یاز (Yaz): حاوی 3 میلی گرم دروسپیرنون و 20 میکروگرم اتینیل استرادیول
- آپری (Apri): حاوی 30 میکروگرم اتینیل استرادیول و 150 میکروگرم لوونورژسترل
- آویان (Aviane): حاوی 20 میکروگرم اتینیل استرادیول و 100 میکروگرم لوونورژسترل
بهترین مارک قرص ضد بارداری
انتخاب قرص ضد بارداری برای هر فردی برحسب شرایط سلامتی وی و تمایلات او متفاوت می باشد. اما به طور کلی توصیه می شود از قرص های ضد بارداری ترکیبی که حاوی کمتر از 50 میکروگرم اتینیل استرادیول می باشند، استفاده شود. قرص های فقط پروژسترونی نیز برای زنانی که منع مصرف استروژن دارند قابل استفاده می باشند. به طور کلی بهترین قرص برای شما قرصی است که آن را درست و سر وقت مصرف کنید.
کم عارضه ترین قرص ضد بارداری
کم عارضه ترین قرص های ضد بارداری، قرص هایی می باشند که حاوی کمتر از 50 میکروگرم اتینیل استرادیول باشند. همچنین لوونورژسترل نیز کم عارضه ترین نوع پروژسترون در این قرص ها می باشد. خطر بروز لخته با قرص هایی که نوع پروژسترون آن ها از نوع لوونورژسترل می باشد، کمتر گزارش شده است. از جمله این قرص ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- Aviane
- Lessina
- Levora
- Lutera
- Portia
- Sronyx
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
عوارض قرص ضد بارداری
اکثر عوارض جانبی انواع قرص ضد بارداری خفیف هستند و با ادامه مصرف یا تغییر فرمولاسیون قرص ناپدید می شوند. شایع ترین عارضه جانبی قرص های ضد بارداری خوراکی ترکیبی، خونریزی ناگهانی است. برخی از خانم ها همچنین از حالت تهوع، سردرد، گرفتگی شکم، حساس شدن سینه ها و افزایش ترشحات واژن یا کاهش میل جنسی شکایت دارند. با مصرف دارو در شب قبل از خواب می توان از حالت تهوع جلوگیری کرد. اکثر عوارض دیگر با گذشت زمان برطرف می شوند.
زنانی که بیماری قلبی عروقی دارند یا سیگار می کشند، نباید از قرص ضد بارداری استفاده کنند. داروهای پروژسترونی می توانند در شش ماه اول استفاده، متابولیسم گلوکز را در زنان بالغ سالم مختل کنند، بنابراین زنان مبتلا به دیابت ممکن است نیاز به افزایش دوز انسولین برای تنظیم سطح گلوکز خون داشته باشند.
در اینجا لیستی از عوارض جانبی قرص های ضد بارداری آورده شده است:
- حالت تهوع
- استفراغ
- کرامپ معده یا نفخ
- اسهال
- یبوست
- التهاب لثه (تورم بافت لثه)
- افزایش یا کاهش اشتها
- افزایش یا کاهش وزن
- لکه های پوستی قهوه ای یا سیاه
- آکنه
- رشد مو در جاهای غیر معمول
- خونریزی یا لکه بینی بین دوره های قاعدگی
- تغییرات در جریان قاعدگی
- پریودهای دردناک یا قطع پریود
- حساسیت، بزرگ شدن یا ترشح سینه
- تورم، قرمزی، تحریک، سوزش یا خارش واژن
- ترشحات سفید واژن
- توجه: برخی از عوارض جانبی می تواند جدی باشد. علائم زیر غیر معمول هستند. اگر هر یک از آنها را تجربه کردید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:
- سردرد شدید
- استفراغ شدید
- مشکلات گفتاری
- سرگیجه یا غش
- ضعف یا بی حسی دست یا پا
- درد کوبنده قفسه سینه یا سنگینی قفسه سینه
- سرفه خونی
- تنگی نفس
- درد پا
- از دست دادن کامل یا جزئی بینایی
- دوبینی
- چشم های برآمده
- درد شدید معده
- زرد شدن پوست یا چشم
- از دست دادن اشتها
- خستگی مفرط، ضعف یا کمبود انرژی
- تب
- ادرار تیره رنگ
- مدفوع رنگ روشن
- تورم دستها، پاها، مچ پا یا ساق پا
- افسردگی، به خصوص اگر مشکل خواب، خستگی، از دست دادن انرژی یا سایر تغییرات خلقی نیز دارید
- خونریزی غیر معمول
- کهیر
- خونریزی قاعدگی که به طور غیرمعمول شدید است یا بیش از ۷ روز متوالی طول می کشد
فواید انواع قرص ضد بارداری
این داروها در کنار اثرات پیشگیری از بارداری، فواید دیگری نیز دارند از جمله:
- کاهش میزان خونریزی پریود
- مؤثر و قابل اطمینان در جلوگیری از بارداری
- کاهش درد و خونریزی ناشی از اندومتریوز و فیبروئید
- بهبود آکنه
- بهبود علائم سندرم پیش از قاعدگی
- کاهش التهاب لگن
- کاهش خطر ابتلا به سرطان رحم و تخمدان
- قابل استفاده بودن در دوران شیردهی
- کاهش ابتلا به کم خونی
- پیشگیری از کاهش توده استخوانی و پوکی استخوان
مهری رشیدی
زنان و زایمان
انسیه همتی
زنان و زایمان
الهه ذبیحی
زنان و زایمان
ریحانه صاحب کشاف
زنان و زایمان
نادره معصومی کاشانی
زنان و زایمان
ساناز هوشیار منش
زنان و زایمان
سپیده محمدی
زنان و زایمان
////// /////
زنان و زایمان
الهام صدیقی
زنان و زایمان
سوسن رضایی
زنان و زایمان
نیر صادقی
زنان و زایمان
سیده طاهره قاضی میر سعید
زنان و زایمان
راحله رضائی آشتیانی
زنان و زایمان
کبری آقاسفید
زنان و زایمان
فرحناز امینی
زنان و زایمان
بهناز قاضی سعیدی
زنان و زایمان
افروز یار احمدی
زنان و زایمان
سوگل عرب
زنان و زایمان
دیانا حسینی فرح ابادی
زنان و زایمان
سمانه جلالی
زنان و زایمان
سوالات متداول
قرص ضد بارداری بعد از رابطه تا چند ساعت بعد موثر است؟
بهتر است قرص ضد بارداری اورژانسی تا حداکثر 72 ساعت پس از رابطه جنسی محافظت نشده مصرف گردد.
اسم قرص ضد بارداری خارجی چیست؟
قرص های ضد بارداری خارجی انواع بسیار متنوعی دارند. قرص یاز، آویان، لوورا و لوترا ازجمله قرص های ضد بارداری خارجی می باشند.
نحوه مصرف قرص ضد بارداری چگونه است؟
برخی انواع داروهای پیشگیری از بارداری حاوی 21 قرص و برخی حاوی 28 قرص می باشند. بسته های 21 عددی را تا زمان اتمام قرص ها ادامه می دهید، سپس به مدت یک هفته مصرف قرص را قطع می کنید. بسته های 28 تایی را تا انتها ادامه می دهید و پس از اتمام آن، بلافاصله بسته جدید را آغاز می کنید.