مراحل رشد کودک، چگونگی رشد و تغییرات کودکان را توصیف می کند. کارشناسان مراحل رشد را در جدول رشد کودک به پنج دوره از تولد تا 18 سالگی تقسیم می کنند. در هر مرحله، ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی از کودکان انتظار دارند که به نقاط عطف رشدی خاصی برسند. شناسایی و دانستن علت تاخیر می تواند به ارائه پشتیبانی مناسب کمک کند. رشد نوزاد و کودک چند مرحله دارد. الگوی رشد در بین کودکان و نوزادان مختلف مشابه است. برخی از آنان ممکن است یک مرحله را خیلی سریع پشت سر بگذارند در حالی که برخی دیگر ممکن است مدت زیادی طول بکشد تا رشد کنند. در ادامه میخواهیم به مراحل رشد کودک از بدو تولد تا بزرگسالی بپردازیم و با این مراحل آشنا شویم تا بتوانیم این مراحل را بهتر درک کنیم تا والدینی توانمند باشیم.
مراحل رشد کودک تا بزرگسالی
کارشناسان معمولاً مراحل رشد کودک را براساس جدول رشد کودک به پنج دوره تقسیم می کنند:
تولد تا 18 ماهگی:
در این مدت کودکان یاد می گیرند افراد آشنا را شناسایی کنند، به حالات چهره پاسخ دهند. آنها همچنین ممکن است چند کلمه یاد بگیرند و خودشان بایستند و راه بروند.
۱۸ ماهگی تا 3 سالگی:
کودکان ممکن است شروع به بازی های وانمودی، بازی با کودکان دیگر یا پیروی از دستورالعمل های دو قسمتی کنند. آنها ممکن است نام افراد آشنا را بگویند، توپ پرتاب کنند یا بدوند.
۳ تا 5 سالگی:
در این سن کودکان شروع به نامگذاری موارد مورد علاقه خود می کنند، شمارش تا 10 و تشخیص رنگ ها را یاد می گیرند. آنها ممکن است شعر های مهد کودک را بخوانند، نام و آدرس خود را بدانند و به تنهایی بازی کنند.
پیشنهاد مقاله: روانشناسی برای کودکان جهت رشد و پرورش استعداد آن ها
مراحل رشد کودک از ۵ تا 12 سال:
در مدرسه ابتدایی کودکان مهارت های حل مسئله و اعتماد به نفس خود را رشد می دهند. آنها ممکن است دوستی های نزدیک ایجاد کنند، علایق شخصی را توسعه دهند و مهارت های خواندن خود را افزایش دهند.
۱۲ تا 18 سال:
نوجوانان سطوح بالاتری از استقلال را به دست می آورند. آنها به طور کلی نظرات خود را توسعه می دهند، دوران بلوغ را پشت سر می گذارند و به دوستیابی و تمایلات جنسی علاقه مند می شوند.
رشد کودک چیست؟
رشد کودک به چگونگی رشد و تغییر کودک شما در طول زمان اشاره دارد. کارشناسان رشد و تکامل کودک را به چهار حوزه تقسیم می کنند:
- رشد جسمانی: به قدرت و مهارت های بدنی اشاره دارد.
- رشد شناختی: شامل تفکر و حل مسئله است.
- رشد زبان: به ارتباط و درک اشاره دارد.
- رشد اجتماعی، عاطفی: بر نحوه تعامل کودکان با دیگران و پردازش احساسات تأثیر می گذارد.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
نقاط عطف رشد
نقاط عطف رشد رفتارهایی هستند که مراحل رشد کودک بهنجار را مشخص می کنند. کودکان همه با سرعت خود رشد می کنند. با این حال اکثر کودکان تقریباً همزمان با افزایش سن دچار تغییرات خاصی می شوند.
نمونه هایی از نقاط عطف رشد در سال اول زندگی کودک ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- لبخند عمدی
- بدون حمایت نشستن
- دست تکان دادن خداحافظی
- حرکت دادن اجسام از یک دست به دست دیگر
- گذر از خزیدن به قدم برداشتن
با بزرگتر شدن نقاط عطف رشد نوزاد و کودک ممکن است شامل موارد زیر شود:
- دانستن نام افراد یا اعضای بدن
- استفاده از جملات با دو تا چهار کلمه
- مرتب سازی اشکال و رنگ ها
- تکرار آهنگ ها یا اشعار آشنا از حفظ
تاخیر رشد چیست؟
تأخیر رشد به موضوعی اطلاق می شود که کودکان مهارت هایی را که کارشناسان انتظار دارند کودکان هم سن و سال خود داشته باشند به دست نیاورده اند. شما ممکن است متوجه تاخیر در هر زمینه رشد نوزاد و یا کودک شوید. تاخیر در رشد میتواند موارد زیر را تحت تاثیر قرار دهد:
- مهارت های شناختی مانند حل مسئله
- مهارت های ارتباطی
- مهارت های حرکتی ظریف
- مهارت های اجتماعی
- گفتار و زبان
صحبت با بچه ها درباره رشد
کودکان در دوران کودکی از نظر رشد و تکامل متفاوت هستند. و مانند بزرگسالان، برخی از کودکان قد بلندتر یا کوتاهتر هستند. به طور کلی دختران زودتر از پسران به بلوغ می رسند اگرچه برخی از دختران ممکن است در رشد سینه یا اولین قاعدگی خود از همسالان خود عقب باشند. همه اینها معمولاً طبیعی است. سعی کنید رشد بین خواهر و برادر یا سایر کودکان را مقایسه نکنید. برای مثال جلب توجه به قد فقط باعث می شود بچه ها نسبت به اندازه خود احساس آگاهی داشته باشند. فرزندان خود را تشویق کنید تا رشد و تکامل خود را بپذیرند. توضیح دهید که برخی از بچهها با سرعتهای متفاوتی رشد میکنند.
چه چیزی بر رشد نوزاد و کودک تاثیر میگذارد؟
رشد کودک میتواند تحت تاثیر عواملی قرار بگیرد در ادامه به این عوامل میپردازیم:
تاثیر تغذیه بر رشد
نیازهای تغذیه ای کودک نیز متناسب با تغییرات رشد تغییر می کند. به عنوان یک نوزاد، نیاز بیشتری به دریافت کالری نسبت به یک کودک پیش دبستانی یا راهنمایی وجود دارد. با رسیدن کودک به سنین نوجوانی نیازهای تغذیه ای دوباره افزایش می یابد. تغذیه مناسب نه تنها برای سلامتی و مراحل رشد کودک بلکه برای رشد ذهنی او نیز مهم است. پس بهتر است با مراجعه به متخصص تغذیه نیاز های تغذیه ای کودک به صورت اصولی پاسخ دهید. اگر کودکان در طول روز رژیم غذایی کافی دریافت نکنند ممکن است انرژی نداشته باشند یا احساس خستگی کنند.
پیشنهاد ویژه: اهمیت بازی کودکان در افزایش رشد خلاقیت آنها
ژنتیک
اینها ویژگی هایی است که از طریق خانواده شما منتقل شده است. بیش از 700 ژن می توانند بر قد تأثیر بگذارند. اگر هر دو والدین قدبلند باشند به احتمال زیاد فرزند آنها نیز قد بلند خواهد بود زیرا ژن های بلند قد بیشتری در بدن آنها وجود دارد. در این مورد داشتن یک فرزند کوتاه قد غیرعادی است. اما اگر یکی از شما مادر یا مادربزرگ کوتاه قد یا فردی در خانواده بزرگ داشته باشد، داشتن فرزندی با قد کوتاهتر تعجبآور نخواهد بود.
دارو
برخی از داروها ممکن است به کاهش رشد در کودکان کمک کنند.
سپیده قدری
کودکان
محمد شیرازی
کودکان
داود قنبری
کودکان
نگین نهان مقدم
کودکان
نادیا محبی
کودکان
علیرضا پوستی
کودکان
بهروز مقدادی
کودکان
آرزو صفاآبادی
کودکان
علی هنرپیشه
کودکان
سید حسین میر لوحی
کودکان
محمد طاهری
کودکان
فریبا نادری
کودکان
احمدرضا رسولی نژاد
کودکان
سیده صابره موسوی خورشیدی
کودکان
محمدرضا درخشان
کودکان
سودابه حقیقی
کودکان
هما ایران پور
کودکان
مژگان بیگلری
کودکان
محمدرضا نقیبی سیستانی
کودکان
غلامرضا خادمی
کودکان
سوالات متداول
اگر در مراحل رشدی کودکمان اختلالی ایجاد شود چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر نگران رشد فرزندتان هستید آن را با پزشک اطفال خود در میان بگذارید. پزشک ممکن است شما را به یک متخصص غدد ارجاع دهد.
رشد جسمانی دختران چه زمانی به پایان میرسد؟
برای دختران بلوغ معمولاً دو تا سه سال پس از قاعدگی (به طور متوسط 15 سالگی) به پایان می رسد.
رشد جسمانی پسران چه زمانی به پایان میرسد؟
متوسط پسر در حدود 17 یا 18 سالگی به پایان بلوغ می رسد. یکی از عوامل پیش بینی کننده این است که رشد والدین کودک در چه سنی متوقف شده است.