صداهای قفسه سینه در کودکان بسیار مهم هستند می توانند نشان از وجود یک مشکل خفیف تا بسیار جدی در سلامتی کودک باشند. برخی از ویروس ها و عوامل بیماری زا با ایجاد مشکل در مسیر های هوایی مانع از عبور راحت هوا می شوند و به دنبال آن صداهای مختلفی از قفسه سینه به گوش میرسد. تشخیص علت این صدا به کمک متخصص کودکان صورت می گیرد بنابراین در صورت مشاهده این علامت در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید تا درمان خس خس سینه در سریع ترین زمان اتفاق بیفتد. این صداها ممکن است به علت انسداد راه هوایی در بینی ،حلق و یا مجاری تنفسی پایین تر باشد. این انسداد به وسیله جسم خارجی، ترشحات و حتی به دنبال رفلاکس معده در کودک نیز ممکن است رخ دهد.
در ادامه سعی می شود به خلاصه ای از علل و علائم خطر مربوط به خس خس سینه کودکان بپردازیم.
علت خس خس سینه چیست؟
علل مختلفی در ایجاد این شرایط ممکن است دخیل باشند که مهم ترین آن ها عبارت اند از:
-
عفونت های ویرسی و باکتریایی:
به ویژه در فصل شیوع آن علت شایع خس خس سینه می باشند ،برای مثال در سرماخوردگی ها بستگی به ناحیه تنفسی درگیر و شدت درگیری نوع صدا می تواند متفاوت باشد. بر اساس نظر متخصص کودکان بسته به علت نوع درمان متفاوت است و در چنین شرایطی با توجه به ضعیف بودن سیستم ایمنی کودک میبایست به متخصص کودکان مراجعه شود. در صورت نیاز درمان آنتی بیوتیکی برای کودک در نظر بگیرند و در کنار آن داروهایی که نقش حمایتی تقویتی دارند تجویز شود .
پیشنهاد مقاله: درمان گیاهی سرفه کودکان
برخی از پزشکان متناسب با سن کودک شربت های سرفه آور و خلط آور نیز تجویز می کنند تا این ترشحات زودتر خارج شود و مشکلات تنفسی کودک آسان تر باشد.
-
مشکلات ساختاری:
این مشکلات بدو تولد نیز می تواند علل ایجاد خس خس سینه شود که تشخیص در چنین مراحلی کمی دشوار است. برای مثال نوزادی با مشکل ساختاری مجاری تنفسی باریک متولد می شود. از همان ابتدا و گاها با کوچکترین بیماری صداهای مختلفی به هنگام تنفس از وی خارج می شود و گاها می تواند والدین را نگران کند چرا که در موارد شدید خفگی را نیز به همراه خواهد داشت. برای مثال بیماری تراکئومالاسی و لارنگومالاسی جز بیماری هایی هستند که صدای ناله مانند به هنگام تنفس طبیعی نوزاد به گوش میرسد. به این بیماری نرمی حنجره نیز می گویند.
در برخی نوزادان این بیماری تا چند ماه اول زندگی و با تکامل بهبود می یابد در برخی کودکان نیز بهبود نخواهد یافت.
ازجمله علائم شایع در این بیماری این است که نوزاد یا کودک به هنگام تغذیه دچار اختلال تنفسی می شود. همچنین تو رفتگی پوست ناحیه قفسه سینه یا گردن نیز از دیگر مشخصات کودک مبتلا به لارنگومالاسی می باشد. تشخیص این بیماری نیز توسط متخصص کودکان و یا متخصص گوش و حلق و بینی نیز صورت می گیرد. از روش هایی مانند لارنگوسکوپی منعطف برای تشخیص نهایی استفاده می کنند.
-
بیماری هایی مانند آسم:
که حالتی شبیه به اسپاسم راه هوایی رخ میدهند و صدای ویز مانند از قفسه سینه و گاها خس خس به گوش میرسد. تشخیص این بیماری و درمان آن با متخصص کودکان می باشد.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
- در شرایطی ممکن است به علت پریدن جسم خارجی در نای سرفه های ناگهانی رخ دهد و سپس بعد از بند آمدن این سرفه ،در کودک هر از چند گاهی صدای خس خس سینه شنیده شود و یا ترشحات راه هوایی او زیاد باشد.
- در مراجعه های مکرر به متخصص کودکان چون شرح حال جسم خارجی در دسترس نیست پزشک با تشخیص عفونت برای کودک آنتی بیوتیک میگذارد. اما چون عامل ایجاد عفونت همان جسم خارجی می باشد تب و ترشحات و صدای خس خس سینه قطع نمی شود.
در چنین شرایطی متخصص کودکان با انجام بررسی های بیشتر مانند تصویربرداری و حتی برونکوسکوپی به وجود عوامل دیگر پی می برد.
- فلج بودن تار های صوتی گاها می تواند منجر به ایجاد صداهای غیر نرمال در قفسه سینه شود.
در کودکانی که مدت طولانی مشکل خس خس سینه را دارند علائم دیگری نیز وجود دارد که بسته به شدت درگیری علائم متفاوت خواهد بود. معمولا اشتها به غذا در این کودکان کاهش می یابد چون نمی توانند خوب نفس بکشند یا به دنبال سرفه های مکرر از مصرف غذا به نوعی ترس دارند و به دنبال آن در رشد آن ها نیز مشکلاتی ایجاد می شود.
موارد اضطراری:
در مواردی اگر این علائم مشاهده شد میبایست سریعا به اورژانس مراکز درمانی مراجعه کنید:
- اگر در تنفس کودک توقف صورت گیرد.
- اگر کودک به قدری تند تند نفس میکشد که یه جمله کامل را نمیتواند به انتها برساند و خوب صحبت کند.
- اگر رنگ وی به کبودی برود که نشان از اکسیژن رسانی ضعیف می باشد.
- اگر خس خس سینه به حدی شدید است که کودک نمی تواند به خوبی بخوابد.
- اگر این خس خس به گونه ای پیشرفت کند که قدرت انجام فعالیت را از او بگیرد.
پیشنهاد ویژه: بهترین شربت سرفه برای کودکان
درمان خس خس سینه توسط متخصص کودکان
درمان خس خس سینه بعد از اینکه علت توسط متخصص کودکان بررسی شد صورت می گیرد. حتما در شرح حال و معاینه و آزمایشات پزشک به موارد مختلف دقت خواهد کرد چرا که همانطور که در بالا ذکر شد علل ایجاد خس خس سینه بسیار متفاوت است. اهمیت آن نیز به این خاطر است که تشخیص درست در درمان به موقع و تسریع درمان بسیار کمک کننده می باشد. در مواردی با دارو های حمایتی آنتی بیوتیک ها و یا با کمک برونکوسکوپی و خارج کردن جسم خارجی و حتی اطمینان خاطر دادن به والدین در موارد مشکلات ساختاری بدو تولد این مشکل برطرف خواهد شد.
محمد طاهری
کودکان
احمدرضا رسولی نژاد
کودکان
نگین نهان مقدم
کودکان
شیما برادران
کودکان
داود قنبری
کودکان
سیده صابره موسوی خورشیدی
کودکان
علیرضا پوستی
کودکان
علی هنرپیشه
کودکان
محمد شیرازی
کودکان
سپیده قدری
کودکان
فرخنده بابائی
کودکان
فریبا نادری
کودکان
نادیا محبی
کودکان
بهروز مقدادی
کودکان
آرزو صفاآبادی
کودکان
محمدرضا درخشان
کودکان
سودابه حقیقی
کودکان
سید حسین میر لوحی
کودکان
هما ایران پور
کودکان
مژگان بیگلری
کودکان