طعم بد دهان ممکن است به دلیل مصرف بعضی از خوراکیها، مشکلات دندانی یا سایر بیماری ها، از جمله عفونت ایجاد شود. هر کسی ممکن است گاهی اوقات طعم بدی در دهان خود احساس کند که معمولاً پس از مسواک زدن یا شستشوی دهان از بین می رود. برای حفظ سلامت دهان و دندانها باید باکتریهایی که در هنگام خوردن و آشامیدن ایجاد میشوند، با مسواک زدن روزانه، نخ دندان کشیدن و شستشو با دهانشویه به طور منظم از بین بروند. اما در برخی موارد طعم بد به دلیل وجود مشکل زمینه ای باقی می ماند. داشتن طعم بد در دهان می تواند اشتها را از بین ببرد و احتمالاً منجر به کمبودهای تغذیه ای و سایر مشکلات شود. درصورت برطرف نشدن طعم بد پس از مدت کوتاه یا هر گونه تغییر در اشتها یا حس بویایی، باید با پزشک مشورت کرد.
علت ایجاد طعم بد دهان
دلایل ایجاد طعم بد در دهان بسیار گسترده است اما برخی از شایع ترین آنها موارد زیر است.
بهداشت ضعیف و مشکلات دندانی
طعم ناخوشایند در دهان می تواند نشانه ای از چندین مشکل دهان باشد. یکی از شایعترین آنها، التهاب لثه است که در صورت عدم مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم، به دلیل تجمع پلاک ایجاد میشود. سایر علل رایج طعم بد در دهان، آبسه، عفونت و رویش دندان عقل است.
خشکی دهان
بزاق بقایای غذا و باکتری ها را پس از خوردن غذا از بین می برد، بنابراین کمبود آن میتواند باعث ایجاد طعم بد در دهان شود. برخی از داروها، دیابت، سیگار کشیدن و انسداد بینی می تواند باعث خشکی دهان شود.
برفک دهان
عفونت قارچی دهان که به برفک دهان معروف است، دلیل دیگری است که ممکن است سبب بروز طعم بد یا تلخی دهان گردد. برجستگی های سفید، مشکل بلع، قرمزی و خشکی دهان علائم برفک دهان هستند. این وضعیت همچنین در نوزادان، افراد مسن یا افرادی که سیستم ایمنی بدنشان سرکوب شده است، بیشتر دیده می شود.
عفونت های تنفسی یا ویروسی
عفونت های ویروسی نیز یکی از دلایل شایع بوی بد دهان هستند. طعم فلزی در دهان و حالت تهوع می توانند نشانه های اولیه هپاتیت B باشند، بنابراین حتما این موارد را با پزشک در میان بگذارید. عفونت ویروسی مانند التهاب لوزه یا سرماخوردگی نیز می تواند منجر به طعم ناخوشایند شود و ممکن است با احتقان یا گوش درد همراه باشد. طعم فلزی یکی از علائم کمتر شایع COVID-19 است. برای تأیید اینکه طعم فلزی ناشی از ویروس کرونا است، بررسی علائم دیگر و سایر علل احتمالی ضروری است. این طعم فلزی اغلب با طعم نیکل مقایسه میشود.
تغییرات هورمونی
بسیاری از زنان در سه ماهه اول بارداری یا در دوران یائسگی طعم فلز یا تلخی را در دهان و گلو گزارش میکنند. این وضعیت به دلیل تغییرات سطح هورمونها ایجاد می شود. به طور خاص، سطوح مختلف استروژن با این طعم فلزی در دهان مرتبط است.
پیشنهاد مقاله: تاثیر ماسک دندان در بوی بد دهان
مکمل های غذایی
مصرف مکملهای حاوی کلسیم، کروم، مس، آهن، ویتامین D، روی، یا مولتی ویتامین نیز ممکن است دلیل بوی بد دهان باشد.
شیمی درمانی و پرتودرمانی
طعم شور در دهان، یک عارضه جانبی شایع شیمی درمانی بر گیرنده های چشایی زبان است.
سندرم سوزش دهان
این سندرم وضعیتی است که باعث احساس سوزش در دهان می شود. این احساس می تواند متفاوت باشد، اما بسیاری آن را شبیه به خوردن فلفل تند توصیف می کنند. علاوه بر این، برخی از افراد ممکن است طعم تلخ یا ترش را در دهان خود تجربه کنند. علائم سندرم سوزش دهان ممکن است به صورت گاهگاهی ظاهر شود، اما می تواند مزمن باشد و برای مدت طولانی ادامه یابد. برخی از افراد مبتلا به این سندرم ممکن است در خوردن یا آشامیدن مشکل داشته باشند، در حالی که در برخی دیگر آنها را تسکین می دهد.
GERD یا رفلاکس اسید
طعم تلخ ناخواسته در دهان ممکن است ناشی از GERD یا رفلاکس اسید باشد. بیماری ریفلاکس اسید ممکن است منبع تلخی دهان باشد. این شرایط زمانی اتفاق میافتد که اسفنکتر بالای معده ضعیف میشود و اجازه میدهد اسید یا صفرا به داخل مری برگشت نماید. GERD میتواند باعث احساس سوزش در قفسه سینه یا شکم و همچنین ایجاد طعم بد یا تلخ در دهان شود.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
استرس و اضطراب
سطوح بالای استرس و اضطراب می تواند پاسخ بدن تحریک کند، که اغلب حس چشایی فرد را تغییر میدهد. اضطراب با ایجاد خشکی به دنبال کاهش بزاق، اغلب منجر به تلخی دهان می شود.
آسیب عصبی
مانند حواس دیگر، جوانه های چشایی به طور مستقیم با اعصاب مغز در ارتباط هستند. آسیب به اعصاب می تواند باعث تغییر در حس چشایی و تغییر طعم دهان شود.
آسیب عصبی می تواند ناشی از شامل موارد زیر باشد:
- آسیب سر
- صرع
- ام اس
- تومورهای مغزی
- فلج بل
- زوال عقل (دمانس)
دارو ها
بسیاری از داروهای OTC و نسخه ای نیز می توانند طعم تلخ یا فلزی را در دهان ایجاد کنند.
داروهای OTC که می توانند بر حس چشایی تأثیر بگذارند عبارتند از:
- ضد التهاب ها
- آنتی هیستامین ها
داروهای تجویزی که می توانند طعم غیرعادی در دهان ایجاد کنند عبارتند از:
- داروهای قلبی
- داروهای دیابت
- مهارکننده های HIV
- داروهای ضد بارداری خوراکی
- ضد تشنجها
- آنتی بیوتیکها
- داروهای ضد افسردگی
طعم فلزی در دهان می تواند ناشی از واکسن COVID-19 یا درمانهای ضد ویروسی آن باشد.
درمان طعم بد دهان
درمان طعم بد طولانی مدت در دهان به علت آن بستگی دارد. برای مثال، اگر علت تغییر طعم یا بی مزه شدن دهان، هورمون ها باشد، ممکن است نیازی به درمان نباشد. عفونت های ویروسی نیز می توانند بدون درمان از بین بروند و به دنبال آن بوی بد دهان نیز برطرف شود.
در صورت نیاز به درمان، گزینهها عبارتند از:
تنظیم داروها یا مکمل ها
اگر یک دارو یا مکمل مسئول بوی بد دهان باشد، پزشک ممکن است یک جایگزین پیشنهاد کند یا دوز تجویز شده را تغییر دهد. اگر درمان سرطان باعث ایجاد مزه بد در دهان و بی مزه شدن دهان شود، معمولاً با پایان درمان از بین می رود.
پیشنهاد ویژه: دهان شویه برای بوی بد دهان
رسیدگی به مشکلات پزشکی
درمان بیماری زمینه ای معمولاً به بوی بد دهان پایان می دهد. اگر حفره های دندانی، بیماری لثه یا سایر مسائل مربوط به سلامت دهان باعث ایجاد مشکل شود، مداخلات دندانپزشکی میتواند سبب بهبود آن گردد. اولین قدم برای برطرف کردن طعم بد دهان و بی مزه شدن دهان، رعایت بهداشت دهان و مسواک زدن روزانه و نخ دندان کشیدن جهت از بین بردن پلاک و باکتری است. استفاده از دهانشویه مناسب به حذف ذرات و کاهش پلاکهای دندانی کمک می کند. آنتی بیوتیک هایی از جمله کلاریترومایسین و مترونیدازول نیز می توانند عوارض جانبی برای حس چشایی ایجاد کنند. توصیه میگردد از زبان پاک کن یا غرغره آب نمک با یک قاشق غذاخوری نمک استفاده شود.
فراتر از این مراحل پیشگیرانه، تمیز کردن عمیق دهان توسط دندانپزشک می تواند درمانی برای بوی بد دهان باشد. اگر این درمانها با بوی بد دهان مقابله نکنند، ممکن است روشهای تسکین درد یا داروها جهت تحریک تولید بزاق بیشتر تجویز گردند.
درمان خانگی طعم بد دهان
در برخی موارد، درمان های خانگی می تواند به رفع بوی بد دهان کمک کند. این روشها معمولاً باید همراه با درمان پزشکی یا دندانپزشکی استفاده شوند.
برخی از درمان های خانگی موثر عبارتند از:
- مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و استفاده از دهانشویه روزانه
- جویدن آدامس بدون قند برای تحریک تولید و حرکت بزاق
- نوشیدن آب کافی در روز
- ترک مصرف دخانیات
- محدود کردن یا اجتناب از مصرف الکل، کافئین و نوشابه های گازدار
- کاهش میزان قند مصرفی، زیرا می تواند به ایجاد برفک دهان کمک کند.
- اجتناب از محرکهای ریفلاکس اسید، مانند غذاهای چرب یا تند.
مهدی جهانگیری
داخلی
مریم پورکار جدید
داخلی
سیده آناهیتا انوری
داخلی
غزل اسدی گرمارودی
داخلی
آروین امیری
داخلی
گل شید اجلالی
داخلی
امیر حسین شکروی
داخلی
معصومه پولادی
داخلی
آذین پیکری
داخلی
محمدجواد میردامادی
داخلی
سیده مهنوش سالم
داخلی
اعظم موحدی
داخلی
مهتاب رنگ چی
داخلی
امید عبداللهی
داخلی
الناز صاحبی راغب
داخلی
امید نعمتی
داخلی
حفیظی لطف آبادی
داخلی
علی اکبر قربانی
داخلی
احمد خطیبی نژاد
داخلی
مصطفی ناد علی نژاد
داخلی
سوالات متداول
تفاوت بین تغییر طعم دهان، بی مزه شدن دهان و آنوسمی چیست؟
در حالی که تغییر طعم دهان به یک حس چشایی تحریف شده اشاره دارد، بی مزه شدن دهان به از دست دادن کامل چشایی اشاره دارد. آنوسمی هم با از دست دادن جزئی یا کامل بویایی مشخص می شود. همه این شرایط میتوانند از علائم احتمالی COVID-19 باشند، اما ممکن است به دلیل تعدادی دیگر از مشکلات سلامتی نیز رخ دهند.
طعم بد دهان به چه صورت حس میشود؟
آنچه به عنوان بد شناخته می شود از فردی به فرد دیگر متفاوت است. با این حال، طعم بد در دهان میتواند به صورت زیر دسته بندی شود: 1) تلخ 2) آلوده 3) فلزی 4) شور 5) شیرین
علائم تغییر طعم دهان چیست؟
1) غذاهایی که قبلاً طعم خوبی داشتند، اکنون طعم بد و گاهی اوقات فاسد دارند. 2) غذاهایی که به طور مشخص شیرین یا شور هستند دیگر طعم شیرین یا شور ندارند. 3) طعم تمام غذاها فلزی یا تلخ است. 4) با وجود اینکه چیزی نخورده اید، در دهان شما مزه وجود دارد.
کدام داروها یا روشهای درمانی باعث ایجاد مزه بد دهان میشوند؟
برخی از رایج ترین داروها عبارتند از آموکسی سیلین، مترونیدازول، دیورتیک ها (ادرار آور)، مسدود کننده های کانال کلسیم (نوعی داروی کنترل فشار خون بالا) و برخی از داروهای فشار خون مانند کاپتوپریل. تغییر طعم نیز یکی از عوارض جانبی اصلی شیمی درمانی و پرتودرمانی، به ویژه در هنگام درمان سرطان سر و گردن است.
چگونه می توان از شر طعم فلزی در دهان خود در اثر کووید خلاص شد؟
برای کاهش طعم فلزی در دهان ناشی از COVID-19، هیدراته بمانید، بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید و غذاهای مختلف با طعم های قوی را امتحان کنید. شستشوی دهان با محلول نمکی یا مصرف داروهای بدون نسخه مانند روی یا ویتامین ها نیز ممکن است کمک کننده باشد.
چقدر بعد از کووید طعم دهان من به حالت عادی برمی گردد؟
دوره نقاهت حس چشایی و بویایی پس از COVID-19 می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. حس چشایی و بویایی برخی افراد ممکن است طی چند هفته پس از بهبودی به حالت عادی بازگردد. با این حال، برای برخی دیگر، ممکن است چند ماه طول بکشد تا به طور کامل بهبود یابد. در موارد نادر، حس چشایی و بویایی ممکن است به طور کامل باز نگردد.