7 درمان خانگی برای آبریزش بینی

آبریزش بینی

فهرست مطالب

آبریزش بینی به دلیل تولید بیش از حد مخاط در مجرای بینی ایجاد و منجر به ترشحات آبکی می شود که از بینی و گاهی اوقات نیز از پشت گلو ترشح می‌گردد. این مشکل می‌تواند با احتقان ( گرفتگی) بینی و یا بدون آن رخ دهد. احتقان بینی به دلیل التهاب پوشش مجرای بینی ایجاد می شود که تنفس از طریق بینی را سخت تر می‌کند. دلایل بروز آبریزش بینی و عطسه متعدد هستند. شایع ترین آنها عفونت ویروسی سینوس‌ها و معمولاً سرماخوردگی است. در موارد دیگر، ممکن است به دلیل هوای سرد، آلرژی، سینوزیت یا سایر دلایل باشد. ویروس یا آلرژن مانند گرد و غبار یا گرده گلها، با ورود به بینی پوشش مجرای بینی و سینوس ها را تحریک می‌نماید. پس از آن بینی شروع به تولید مخاط شفافی می‌کند که میکروب ها یا آلرژن ها را به دام می‌اندازد و سبب تخلیه این مواد مضر از بینی می‌شود.

 

درمان‌های خانگی

آبریزش بینی می تواند بسیار آزاردهنده باشد. این مشکل معمولاً خود به خود از بین می رود، اما خوشبختانه، چندین درمان طبیعی و خانگی وجود دارد که می‌توان از آنها بهره برد.

 

نوشیدنی گرم

نوشیدنی گرم به بهبود آبریزش بینی ناشی از سرماخوردگی کمک می‌کند. این روش یک روش سنتی و شناخته شده برای سرماخوردگی است و مطالعات زیادی در حمایت از این درمان خانگی وجود دارد. نوشیدنی داغ عصب مرتبط با حفره دهان و بینی را تحریک می‌کند و بنابراین سبب تسکین علائم سرماخوردگی می‌شود.

 

درمان آبریزش بینی
درمان آبریزش بینی

 

از سوی دیگر، گرما و بخار این نوشیدنی‌ها به باز کردن و رفع احتقان راه های هوایی کمک می کند. برخی از چای‌ها حاوی گیاهان ضد احتقان خفیف و برخی مانند بابونه، زنجبیل، نعناع یا گزنه حاوی گیاهان ضد التهاب و آنتی هیستامین هستند. یک فنجان چای گیاهی داغ (ترجیحاً بدون کافئین) درست کنید و در صورت تمایل 1 قاشق چایخوری عسل به آن اضافه و بخار آن را قبل از نوشیدن استنشاق نمایید. نوشیدن چای گیاهی داغ می تواند به تسکین گلودرد نیز کمک کند.

 

استنشاق بخار داغ

روش های مختلفی برای انجام استنشاق بخار داغ وجود دارد، اما ایده اصلی یکسان است. گیاهان یا روغن‌های ضروری به آب داغ اضافه شده و بخار آن تنفس می‌شود. استنشاق بخار گرم از یک دستگاه رطوبت ساز (بخور) به طور قابل توجهی تجمع مخاط ناشی از رینیت آلرژیک را بهبود می بخشد و زمان بهبودی بیماری را تا حدود 1 هفته در مقایسه با عدم انجام آن کاهش می‌دهد. این کار همچنین به رقیق شدن و خارج شدن مخاط و تسکین سینوس های تحریک شده کمک می کند. اگر تصمیم به استفاده از دستگاه رطوبت ساز دارید، آن را به طور منظم طبق دستورالعمل سازنده تمیز کنید. در غیر این صورت، می تواند به محل پرورش میکروارگانیسم هایی مانند کپک و باکتری تبدیل شود که می تواند مشکلات سینوسی را تشدید نماید.

 

پیشنهاد مقاله: درمان خانگی گرفتگی بینی هنگام خواب

حمام آب گرم

برخی از مزایای استنشاق بخار را می‌توان در حین حمام آب گرم دریافت کرد. حمام آب گرم به طور طبیعی منجر به استنشاق مقداری بخار می شود و در عین حال به شل شدن عضلات بدن نیز کمک می کند. بخارات داغ دوش می تواند موجب کاهش گرفتگی و آبریزش بینی گردد. برای بهترین نتیجه، صورت و سینوس های خود را مستقیماً در معرض بخار حمام قرار دهید.

 

زنجبیل

مقداری زنجبیل را رنده کرده، کمی نمک اضافه کنید و آن را چند بار در روز بجوید. همچنین می توانید مقداری چای زنجبیل تازه دم کرده و بنوشید. زنجبیل دارای آنتی اکسیدان هایی است که می تواند بسیاری از بیماری ها را درمان کند. همچنین دارای خواص ضد ویروسی و ضد قارچی است و آبریزش بینی را نیز از بین می برد.

 

اسپری سالین یا شستشوی آب نمک

هر دو این روش‌ها می‌توانند کمک کننده باشند.

  • 3 قاشق چایخوری نمک و 1 قاشق چایخوری جوش شیرین را مخلوط کنید.
  • 1 قاشق چایخوری از این مخلوط را به یک لیوان آب ولرم جوشیده اضافه نمایید.

سپس، یک سرنگ را با این محلول پر کنید. سر خود را روی یک لگن خم کرده و به آرامی آب نمک را داخل بینی خود بریزید. با فشار ملایم انگشت، یک سوراخ بینی را بسته نگه دارید و در حین ریختن مخلوط در سوراخ دیگر بینی، آن را بسته نگه دارید. سپس این کار را با سوراخ دیگر بینی را انجام دهید. برای تهیه این محلول، همیشه از آب جوشیده استفاده کنید. در غیر این صورت ممکن است دچار عفونت شوید. همچنین پس از هر بار استفاده، سرنگ را شسته و بگذارید تا در هوا خشک شود.

 

یکی از جذابیت‌های اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات می‌توانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کم‌تر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهره‌مند شوید.

 

کپسایسین

کپسایسین ماده شیمیایی است که فلفل چیلی را تند می کند و برای درمان درد عصبی و پسوریازیس استفاده می شود. اگر این ماده را روی بینی خود بمالید، می تواند به بهبود آبریزش بینی و عطسه کمک کند. چندین مطالعه نشان داده اند که کپسایسین موثرتر از داروی OTC بودزوناید است.

 

عسل و لیمو

  • 1 قاشق غذاخوری عسل
  • 3-4 قطره آب لیموی تازه
  • یک لیوان آب ولرم

عسل و آب لیمو را در آب مخلوط کرده و دو بار در روز بنوشید. این ترکیب التهاب مجاری بینی را کاهش می‌دهد و در رفع آبریزش بینی موثر است.

 

آبریزش بینی و عطسه
آبریزش بینی و عطسه

 

پیشگیری

این اقدامات را برای جلوگیری از آبریزش بینی و عطسه آزاردهنده به خصوص در زمستان انجام دهید.

  • از مواد حساسیت زا دوری کنید. می‌توانید از دستگاه های تصفیه هوا برای تازه کردن هوای داخل خانه استفاده نمایید.
  • زمستان‌ها هنگام رفتن به خارج از منزل بینی، دهان و گردن خود را با یک روسری پشمی بپوشانید.
  • فضای خشک در خانه نیز می تواند باعث آبریزش بینی و عطسه شود. برای حفظ سطح رطوبت داخلی از یک دستگاه رطوبت ساز استفاده کنید.
  • بدن خود را به خوبی هیدراته نگه دارید. حداقل 10 لیوان در روز آب بنوشید.
  • رژیم غذایی سالم و سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی را حفظ نمایید.
  • سیگار کشیدن یا قرار گرفتن در معرض آن و محرک های شغلی همگی در ایجاد علائم بینی نقش دارند، از آنها اجتناب کنید.

 

مقابله با آبریزش بینی

در زیر چند نکته ساده وجود دارد:

  • از دستمال‌های نرم و حاوی اسانس استفاده کنید. یکی از آزاردهنده‌ترین قسمت های آبریزش بینی، مالیدن پوست و پاک کردن مداوم آن است. استفاده از دستمال‌های نرم و حاوی روغن‌های ضروری می‌تواند پوست بینی را تسکین دهد و از تحریک بیشتر آن جلوگیری کند.
  • درست قبل از خواب از موثرترین داروها استفاده کنید. خواب برای خلق و خو و سلامت کلی، به ویژه در زمان بهبودی پس از سرماخوردگی ضروری است. برای اطمینان از داشتن یک شب آرام از موثرترین درمان ها قبل از خواب استفاده کنید.
  • استراحت در خانه را فراموش نکنید.

 

اقدامات غیر موثر

لیست داروهای بی اثر سرماخوردگی طولانی است. برخی از رایج‌ترین آنها عبارتند از:

  • آنتی بیوتیک ها: این داروها به باکتری ها حمله می کنند، اما در برابر ویروس‌های سرماخوردگی کمکی نخواهند کرد. از درخواست آنتی بیوتیک از پزشک برای سرماخوردگی یا استفاده از آنتی بیوتیک های قدیمی خودداری کنید. شما با مصرف این داروها زودتر خوب نخواهید شد و استفاده نابجا از آنتی بیوتیک ها به مشکل جدی و رو به رشد باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک منجرمی‌گردد.
  • داروهای سرماخوردگی و سرفه بدون نسخه در کودکان خردسال: این داروها ممکن است عوارض جانبی جدی و حتی تهدید کننده زندگی در کودکان ایجاد کند. قبل از دادن هر دارویی با پزشک کودک خود صحبت کنید.

 

پیشنهاد ویژه: بهترین درمان سرماخوردگی با روش های خانگی

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

آبریزش بینی معمولاً در عرض یک هفته تا 10 روز بهبود می یابد. اما اگر همراه آن علائم و نشانه های زیر دارید، به دنبال مراقبت های پزشکی باشید:

  • تورم صورت
  • تاری دید
  • گلو دردی که بدتر می شود.
  • لکه روی گلو
  • ترشحات بینی که بوی بد می دهد یا به رنگ تیره است.
  • علائمی که بیش از 10 روز طول می کشد.
  • ترشحات بینی که پس از ضربه به سر ایجاد شود.

 

سوالات متداول

سریعترین راه برای جلوگیری از آبریزش بینی چیست؟

متأسفانه هیچ راه سریعی برای توقف کامل آبریزش بینی وجود ندارد. تخلیه بینی، استنشاق بخار، یا مصرف داروهای ضداحتقان یا آنتی هیستامین ها ممکن است کمک کننده باشد.

آیا آبریزش بینی می تواند عوارضی ایجاد کند؟

در برخی موارد، آبریزش بینی می تواند منجر به عوارض خفیفی شود، از جمله: 1) ترشح پشت حلق: مخاط اضافی می تواند در پشت گلو جمع شده و به پایین چکه کند. این موضوع می تواند سبب گلودرد و سرفه شود. 2) عفونت سینوسی: اگر مسیر سینوس مسدود شود، می تواند منجر به عفونت سینوسی شود که اغلب دردناک است. 3) گوش درد یا عفونت گوش: اگر مخاط اضافی به شیپور استاش برگردد، می تواند منجر به گوش درد یا عفونت گوش شود. همه این شرایط قابل درمان هستند.

آیا آبریزش بینی می‌تواند نشانه COVID-19 باشد؟

بله، آبریزش بینی یکی از علائم احتمالی COVID-19 است.

آیا ایبوپروفن آبریزش بینی را متوقف می کند؟

ایبوپروفن آبریزش بینی را متوقف نمی‌کند، اما می تواند به تسکین علائم سرماخوردگی کمک نماید.

آیا مصرف آزیترومایسین برای سرماخوردگی مناسب است؟

آزیترومایسین در دسته ای از داروها به نام آنتی بیوتیک های ماکرولید قرار دارد و با توقف رشد باکتری ها کار می کند. آنتی بیوتیک هایی مانند آزیترومایسین برای سرماخوردگی، آنفولانزا یا سایر عفونت های ویروسی موثر نیستند.

منابع علمی این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که به دنبال آن هستید تایپ کنید