یبوست از بیماریهای بسیار شایع بوده و افراد زیادی را به خود درگیر میکند. این بیماری خیلی آزار دهنده است اما خوشبختانه درمان یبوست به راحتی امکان پذیر است. از آنجایی که یبوست بسیار شایع شده است ما در این مطلب از سری مقالات ازپزشک به بررسی آن خواهیم پرداخت. درمان یبوست نوزاد ، درمان یبوست خانگی ، درمان یبوست کودکان ، درمان یبوست در بارداری و … . کافیست برای داشتن اطلاعات کافی از این بیماری مربوط به گوارش همراه ما باشید و به خواندن ادامه دهید. روشهای درمان فراوان است و انواع داروها برای درمان یبوست شدید بدون نسخه وجود دارد. اما برخی از نوع یبوست نیاز به ویزیت متخصص گوارش دارد و فرد باید زیر نظر باشد. اغلب افراد این عارضه را به دلایل متفاوتی تجربه میکنند؛ اما بیمارانی که علائم طولانی مدت دارند، به یبوست مزمن مبتلا هستند.
انواع داروها برای درمان یبوست شدید بدون نسخه
گاهی اوقات یبوست ناشی از بیماری زمینهای مانند سندرم روده تحریک پذیر است و برخی مواقع به دلیل استفاده از داروهای مسکن قوی چنین مشکلی رخ میدهد. زمانی که برای درمان به پزشک مراجعه میکنید، بسته به شرایطی که دارید، بهترین داروها برای درمان را در نظر میگیرند. بسیاری از افراد در ابتدا برای درمان به پزشک مراجعه نمیکنند و انواع داروها برای درمان یبوست شدید بدون نسخه خریداری میکنند. مانند:
- مکملهای فیبر: این مکملها آب جذب میکنند تا مدفوع حجیم شود و رودهها کار کنند. باید آب زیادی همراه با فیبر بنوشید تا باعث انسداد روده نشود. گاهی مصرف این دارو ممکن است برای بعضی از افراد منجر به درد و نفخ شکم شود. از نمونه مکملهای فیبر میتوان به کلسیم پلی کربوفیل، فیبر متیل سلولز، پسیلیوم و دکسترین گندم اشاره کرد.
- اسموتیک به جذب آب در روده بزرگ کمک میکند. مصرف این دارو میتواند عوارضی مانند اسهال و استفراغ به همراه داشته باشد. از نمونه اسموتیکها میتوان به سیترات منیزیم، منیزیم هیدروکسید، لاکتیتول و پلی اتیلن گلیکول اشاره کرد.
- محرکها برای درمان یبوست شدید مورد استفاده قرار میگیرند. دو مورد از محرکها که از بهترین داروها برای درمان هستند عبارتند از بیزاکودیل و سنوزیدها
- نرم کنندههای مدفوع مانند دوکوزات سدیم یکی از انواع بهترین داروهای درمان هستند.
- شیاف
بیشتر بخوانید: یبوست شدید | برای درمان سریع یبوست چی کارهایی انجام دهیم ؟
درمان یبوست نوزاد
برای درمان یبوست نوزاد نیاز هست که ازپزشک متخصص کمک بگیرید. اما راههای خانگی درمان هم هستند که میتوانید در خانه از آنها بهره ببرید:
- میتوانید مقدار شیر مادر یا شیر خشک بیشتری به نوزاد بدهید تا یبوست برطرف شود. البته این به شرطی امکانپذیر است که نوزاد برای مصرف شیر همکاری کند.
- اگر فرزندتان بیشتر از شش ماه سن دارد، با مشورت پزشک میتوانید به او مایعات بدهید.
- اگر فرزندتان غذاهای جامد مصرف میکند، اغلب مواد غذایی او را حاوی فیبر انتخاب کنید.
- گاهی اوقات تنها با چند حرکت ورزشی ساده میتوانید مشکل یبوست نوزاد را برطرف کنید. پاهای نوزاد را بالا بیاورید و به حالت دوچرخه حرکت دهید.
- برای رفع یبوست شکم و پشت نوزاد را ماساژ دهید. ماساژ باعث به آرامش رسیدن نوزاد و باز شدن گرفتگی ماهیچههای شکم او میشود. همچنین میتوانید حمام آب گرم امتحان کنید.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
بیشتر بخوانید: قرص نالدمدین (Symproic) برای درمان یبوست
درمان یبوست کودکان
راههای درمان یبوست کودکان هم زیاد است و به دو نوع خانگی و دارویی تقسیم میشود. از روش خانگی میتوان به ورزش کردن اشاره کرد. ورزش باعث تحریک روده شده و دفع کمک میکند. تغییرات رژیم غذایی هم میتواند به درمان یبوست کودکان کمک کند. البته تغییرات رژیم غذایی سن کودک بستگی دارد. برای درمان یبوست نوزاد که مراحل را عنوان کردیم. برای درمان یبوست کودکان که غذای جامد میخورند باید از فیبر استفاده کرد. به همین دلیل والدین باید به دنبال غذاهایی باشند که منبع فیبر باشد مانند سیب بدون پوست، کلم بروکلی، غلات مانند بلغور و جو دوسر، هلو، گلابی، آلو و زیتون. در هر صورت والدین باید برای درمان ازپزشک کمک بگیرند و مشاوره داشته باشند تا نگرانی پیش نیاید.
درمان یبوست در بارداری
تجربیات نشان داده است که استفاده همزمان از روشهای زیر که برای درمان یبوست در بارداری عنوان میکنیم میتواند به زنان کمک شایانی کند. مانند:
- افزایش فعالیت روزانه: فعال بودن در حرکت سریعتر مدفوع در روده بزرگ موثر است. به همین دلیل ورزش منظم با تایید پزشک میتواند به رفع یبوست کمک کند. اگر امکان انجام حرکات ورزشی بهخصوص در ماههای آخر بارداری را ندارید، سعی کنید هر روز پیادهروی ملایم داشته باشید.
- افزایش مصرف مایعات: نوشیدن آب کافی برای نرم نگهداشتن مدفوع و دفع آسان آن مهم است. اگر احساس میکنید که خوردن آب زیاد کمکی نمیکند، میتوانید سوپهای رقیق، چای و آب میوه یا سبزیجات را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
- افزایش میزان فیبر غذایی: مصرف مکملهای فیبر یا افزایش خوردن غذاهای فیبردار مانند میوهها، سبزیجات، مواد غذایی حاوی سبوس و غلات کامل میتواند عبور مدفوع از روده را تسهیل کند. قابل ذکر است که بزرگسالان باید روزانه بین ۲۸ تا ۳۴ گرم فیبر غذایی دریافت کنند. مصرف غذاهای خیلی چرب مانند انواع فستفود، غذاهای خیلی شیرین، نوشابه و الکل میتواند یبوست را تشدید کند.
- مصرف پروبیوتیکها: میلیونها باکتری مفید در روده بزرگ زندگی و به عملکرد صحیح آن کمک میکنند. در واقع پروبیوتیکها حاوی همین باکتریها هستند و مصرف آنها باعث افزایش حرکات طبیعی و منظم روده میشود. از غذاهای سرشار از پروبیوتیکها میتوان به ماست، پنیر و دوغ اشاره کرد. امروزه مکملهای پروبیوتیک بهصورت قرص یا پودر موجود هستند.
مهدی مدرس
گوارش و کبد
سمیه متین
گوارش و کبد
نادیه بنی اسدی
گوارش و کبد
مهران اسماعیلی سود رجایی
گوارش و کبد
ژیلا حضرتی
گوارش و کبد
مجید طالبی انارکی
گوارش و کبد
علیرضا رحیمی
گوارش و کبد
هدی حمید
گوارش و کبد
سید محمود حسینیان
گوارش و کبد
غلامرضا رضامند
گوارش و کبد