چاقی – علت
ژنتیک، رفتار، متابولیک و هورمونی بر وزن بدن تاثیر زیادی دارد اما چاقی هنگامی اتفاق میافتد که از میزان سوزاندن با ورزش و فعالیتهای عادی روزانه کالری بیشتری دریافت کنید. افراد مبتلا به چاقی ممکن است قبل از احساس سیری، کالری بیشتری مصرف کنند، زودتر احساس گرسنگی کنند یا به دلیل استرس یا اضطراب، بیشتر غذا بخورند.
از علل های چاقی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ارث و تأثیرات خانوادگی :
ژنهایی که از والدین خود به ارث میبرید ممکن است بر میزان چربی بدن شما و محل توزیع آن چربی تأثیر بگذارد. ژنتیک همچنین ممکن است در میزان کارآیی بدن شما برای تبدیل غذا به انرژی، چگونگی تنظیم اشتها در بدن و چربیسوزی بدن در طی ورزش نقش داشته باشد.
انتخابهای سبک زندگی :
داشتن رژیم غذایی ناسالم : رژیم غذایی با کالری زیاد، کمبود میوه و سبزیجات، مصرف زیاد فستفود و نوشیدنیهای پرکالری و نوشابهها که به افزایش وزن کمک میکنند
مصرف کالریهای مایع :
افراد میتوانند بدون احساس سیری کالری زیادی مصرف کنند، به ویژه کالری حاصل از الکل. سایر نوشیدنیهای پرکالری، مانند نوشابههای قندی میتوانند به افزایش وزن به صورت قابل توجهی کمک کنند.
عدم فعالیت :
اگر سبک زندگی کم تحرکی دارید، میتوانید به راحتی هر روز کالری بیشتری از میزان سوزاندن آن با ورزش و انجام کارهای روزمره دریافت کنید. نگاه به صفحه رایانه، تبلت و تلفن فعالیت کمتحرک است. تعداد ساعاتی که شما در مقابل صفحه مانیتور قرار دارید با افزایش وزن ارتباط بسیاری دارد
بیماریهای خاص و داروها : در بعضی از افراد، چاقی را میتوان به دنبال یک علت پزشکی یافت؛ مانند سندرم پرادر-ویلی، سندرم کوشینگ و سایر شرایط. مشکلات پزشکی مانند آرتروز نیز میتواند سبب کاهش فعالیت شود که در نهایت ممکن است منجر به افزایش وزن شود . اگر از طریق رژیم غذایی یا فعالیت این مورد را جبران نکنید، برخی از داروها میتوانند منجر به افزایش وزن شوند. این داروها شامل برخی از داروهای ضد افسردگی، داروهای ضد تشنج، داروهای دیابت، داروهای ضد روانپریشی، استروئیدها و بلاکرها هستند .
مسائل اجتماعی و اقتصادی : عوامل اجتماعی و اقتصادی با چاقی ارتباط دارند. اجتناب از چاقی دشوار است؛ اگر مناطق ایمن برای راه رفتن یا ورزش نداشته باشید. به همین ترتیب ممکن است روشهای سالم پختوپز به شما آموزش داده نشود، یا به غذاهای سالم دسترسی نداشته باشید. علاوه بر این، افرادی که با آنها وقت میگذرانید ممکن است بر وزن شما تأثیر بگذارند؛ اگر دوستان یا اقوام چاقی داشته باشید، احتمال چاقی بیشتر میشود.
سن : چاقی میتواند در هر سنی، حتی در کودکان کم سن نیز رخ دهد. اما با افزایش سن، تغییرات هورمونی و سبک زندگی با فعالیت کمتر، خطر چاقی را افزایش میدهد. علاوه بر این، با افزایش سن، میزان عضله در بدن شما کاهش مییابد. به طور کلی، توده عضلانی کم منجر به کاهش متابولیسم میشود. این تغییرات همچنین میزان کالری مورد نیاز را کاهش میدهد و جلوگیری از اضافه وزن را دشوار میکند.
عوامل دیگر
بارداری : افزایش وزن در دوران بارداری معمول است. کاهش این وزن برای برخی از خانمها بعد از تولد کودک دشوار است. این افزایش وزن ممکن است به پیشرفت چاقی در زنان کمک کند. تغذیه با شیر مادر ممکن است بهترین گزینه برای کاهش وزن به دست آمده در دوران بارداری باشد.
ترک سیگار : ترک سیگار اغلب با افزایش وزن همراه است. در برخی از افراد، چاقی پس از ترک سیگار میتواند منجر به افزایش وزن کافی برای واجد شرایط چاقی بودن شود. اغلب این اتفاق میافتد در حالی که مردم برای کنار آمدن با ترک سیگار از غذا استفاده میکنند. با این حال، در دراز مدت ترک سیگار هنوز هم مزیت بیشتری نسبت به ادامه مصرف سیگار دارد. پزشک میتواند به شما در جلوگیری از افزایش وزن پس از ترک سیگار کمک کند .
کمبود خواب : کم خوابیدن یا زیاد خوابیدن میتواند باعث تغییر در هورمونهایی شود که اشتهای شما را افزایش میدهند. همچنین ممکن است هوس غذاهای پرکالری و کربوهیدرات کنید که میتوانند در افزایش وزن نقش داشته باشند
تلاشهای قبلی برای کاهش وزن : تلاشهای قبلی برای کاهش وزن و به دنبال آن بازیابی سریع وزن ممکن است به افزایش بیشتر وزن کمک کند. این پدیده که گاهی اوقات رژیم غذایی یو-یو نیز نامیده میشود، میتواند متابولیسم شما را آهستهتر کند