ریه

تشخیص انواع بیماری های ریوی و تنفسی + درمان

تشخیص انواع بیماری های ریوی و تنفسی + درمان

پزشک متخصص ریه

تا زمانی که به تنگی نفس یا بیماری های ریوی و تنفسی مبتلا نشویم، ارزش ریه ها و سیستم تنفسی سالم را به درستی متوجه نخواهیم شد. تنها پس از بروز تنگی نفس و علائم درگیری ریوی، متوجه ارزش سالم بودن ریه ها و سیستم تنفسی فوقانی می شویم. در ادامه این مطلب، به طور خلاصه به توضیح در رابطه با انواع بیماری های ریوی و بررسی برخی بیماری های ریوی خطرناک توسط پزشک متخصص ریه پرداخته شده است.

 

خطرناک ترین بیماری ریوی چیست؟ هنگامی که نفس می کشیم، اکسیژن از طریق هوا وارد ریه ها می شود و از آن جا نیز به جریان خون منتقل می گردد. سلول های بدن برای رشد و عملکرد خود به اکسیژن نیاز دارند. در یک روز معمولی، حدود 25000 مرتبه عمل تنفس انجام می گردد. افراد مبتلا به بیماری های ریوی از مشکلات حین تنفس رنج می برند. میلیون ها نفر در سرتاسر دنیا به بیماری های ریوی مبتلا می شوند، به طوری که بیماری های ریوی یکی از علل عمده مرگ و میر در سرتاسر جهان می باشند. از جمله انواع بیماری های ریوی شایع که باید توسط پزشک بررسی گردند می توان به آسم، بیماری های انسدادی ریه، آنفولانزا، ذات الریه، سل و سرطان ریه اشاره نمود.

مطالعه مقاله تشخیص ذات الریه یا سینه پهلو با ویزیت دکتر در منزل پیشنهاد می شود.

 

بیماری های ریوی خطرناک و پزشک متخصص ریه

بیماری های ریوی خطرناک و پزشک متخصص ریه

 چرا به بیماری ریه مبتلا می شویم؟

بیماری های ریوی علل مختلفی داشته و تشخیص صحیح علت بیماری ریه نقش بسیار مهمی در درمان آن ایفا می کند. مهم ترین علل عبارتند از:

  • سیگار: یکی از مهم ترین علل بیماری های ریوی می باشد. تعداد مصرف سیگار در روز و مدت زمان مصرف آن باید مورد بررسی قرار داده شود.
  • مسافرت: سفر به برخی مناطق به دلیل شیوع بالای سل و یا بیماری های قارچی، می تواند منجر به بیماری ریه گردد.
  • داروها: برخی آنتی بیوتیک ها مثل نیتروفورانتوئین، داروهای قلبی مثل آمیودارون، داروهای شیمی درمانی و داروهای روماتولوژی مثل متوتروکسات نیز ممکن است منجر به بیماری ریه گردند.
  • بیماری های ژنی: سابقه بیماری های ژنتیکی در خانواده حتما باید بررسی گردد.
  • رادیوتراپی به قفسه سینه: ممکن است منجر به بیماری ریه طی چند سال آینده گردد.
  • بیماری روماتولوژیک: برخی بیماری های روماتولوژیک مثل روماتیسم مفصلی و … نیز ممکن است با بیماری های ریوی همراه باشند.
  • عفونت ها: بررسی تب و لرز، خلط و … از علائم عفونت ریه می باشند.
  • حیوانات خانگی: نگه داشتن پرنده و یا سایر حیوانات به مدت طولانی در منزل نیز یکی دیگر از علل درگیری ریه می باشد.

پزشک متخصص ریه باید سابقه تمام موارد فوق را جهت رسیدن به تشخیص صحیح بیماری بررسی نماید.

علائم ناراحتی ریه

بیماری های ریوی و تنفسی، طیف گسترده ای از علائم را شامل می شوند. علائم بیماری های ریوی و تنفسی ممکن است از علائم خفیف و گذرا تا علائم بسیار شدید و کشنده که منجر به نارسایی ریوی می گردند، متغیر باشند. به طور کلی شایع ترین و مهم ترین علائم بیماری های ریوی و تنفسی که باید در صورت بروز آن ها به پزشک متخصص ریه مراجعه گردد، عبارتند از:

  • تنگی نفس
  • کم آوردن نفس
  • احساس خفگی
  • کاهش توان فعالیت
  • سرفه های مزمن و پایدار
  • خلط خونی
  • درد حین نفس کشیدن
  • خس خس سینه

 

یکی از خدمات فوق‌العاده سامانه از پزشک که باعث محبوبیت آن در بین بیماران و پزشکان عزیز شده است امکان دریافت ویزیت پزشک آنلاین و یا مشاوره پزشک تصویری می‌باشد در واقع سامانه ازپزشک با قرار دادن این خدمات ارزشمند در سامانه خود باعث شده تا در هر مکانی و هر زمانی بتوانید به راحتی از این خدمات استفاده نمائید. فقط کافی است همین الان اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات این مجموعه برخوردار شوید.

 

بررسی خطرناک ترین بیماری تنفسی و ریوی توسط پزشک متخصص ریه

بیماری های ریوی طیف گسترده ای از بیماری ها را شامل می شوند که به انواع بیماری های شغلی ریه، بیماری های انسدادی راه های هوایی، بیماری های درگیر کننده بافت و پارانشیم ریه، بیماری های عفونی ریه و سایر انواع بیماری های ریوی تقسیم می گردند. اما 4 مورد از شایع ترین علل مراجعه به پزشک متخصص ریه عبارتند از:

 

آسم

بیماری آسم یکی از علل شایع مراجعه به پزشک می باشد. آسم در کودکان و بزرگسالان بسیار شایع می باشد و منجر به انسداد برگشت پذیر راه های هوایی می گردد. پس از ورود مواد محرک به راه های هوایی و تحریک آن ها، حملات آسم با تنگی نفس، خس خس سینه و سرفه رخ می دهند. آسم در برخی افراد خفیف و به راحتی قابل کنترل می باشد، بالعکس در برخی افراد ممکن است با حملات شدید نیازمند تهویه مکانیکی همراه باشد.

 

بیماری های انسدادی ریه (COPD)

بیماری های انسدادی ریه منجر به التهاب مزمن ریه ها و انسداد راه های هوایی و کاهش جریان هوای ورودی به ریه ها می گردند. آمفیزم و برونشیت مزمن شایع ترین بیماری های انسدادی ریه می باشند که اغلب به دنبال استعمال طولانی مدت سیگار ایجاد می گردند. احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و سرطان ریه در افراد مبتلا به بیماری های انسدادی ریه افزایش می یابد. افراد مبتلا به بیماری های انسدادی ریه نیازمند درمان طولانی مدت تحت نظر پزشک متخصص ریه می باشند.

 

بیماری های عفونی ریه

عفونت ریه یکی از شایع ترین علل مراجعه به پزشک متخصص ریه می باشد؛ که پس از ورورد ویروس ها، باکتری ها و قارچ ها به ریه ها رخ می دهد. آنفولانزا، کرونا و ذات الریه به دنبال استپتوکوک پنومونیه شایع ترین علل عفونت ریه ها در سال های اخیر می باشند. همچنین شیوع عفونت ریه به دنبال سل نیز در حال افزایش می باشد. عفونت ممکن است در یک یا هر دو ریه رخ دهد و علائم آن از خفیف تا عفونت شدید و کشنده متغیر می باشد. عفونت ریه ها باید حتما درمان گردد.

 

برونشیت

به التهاب و عفونت راه های هوایی اصلی (برونش ها)، برونشیت گفته می شود. برونشیت، یکی از شایع ترین علل مراجعه به پزشک متخصص ریه می باشد. برونش ها لوله هایی می باشند که به ورود و خروج هوا به ریه ها، کمک می کنند. افراد مبتلا به برونشیت اغلب از سرفه های صبحگاهی همراه با دفع خلط غلیظ و چسبناک شکایت می کنند. برونشیت به دو نوع حاد و مزمن تقسیم می گردد:

  • برونشیت حاد: اغلب به دنبال سرماخوردگی و عفونت های تنفسی فوقانی رخ می دهد و بسیار شایع می باشد.
  • برونشیت مزمن: اغلب به دنبال استعمال طولانی مدت سیگار رخ می دهد و بیماری خطرناک تر و جدی تری نسبت به برونشیت حاد می باشد.

 

انواع بیماری های ریوی و تنفسی

انواع بیماری های ریوی و تنفسی

 

بررسی بیماری های ریوی خطرناک توسط پزشک متخصص ریه

اگرچه برخی بیماری های ریوی و تنفسی مانند عفونت های ریه به خوبی با درمان آنتی بیوتیکی و ضدویروس قابل کنترل می باشند، اما برخی بیماری های ریوی خطرناک و کشنده می باشند و درمان قطعی برای آن ها وجود ندارد. مهم ترین بیماری های ریوی خطرناک که نیازمند ویزیت می باشند، عبارتند از:

 

سرطان ریه

سرطان ریه ممکن است به طور اولیه به صورت توده بدخیم در ریه ها رخ دهد و یا به دنبال انتشار از سایر اعضای بدن به ریه ها (متاستاز) رخ دهد. در صورت عدم درمان سریع سرطان ریه توسط پزشک متخصص ریه و انکولوژیست، سرطان از طریق خون و غدد لنفاوی به سایر اعضای بدن مانند مغز متاستاز می دهد و پخش می گردد. سرطان ریه با تنگی نفس و سرفه پیشرونده، قاشقی شدن ناخن ها و کاهش وزن قابل توجه تظاهر پیدا می کند. انواع روش های جراحی، شیمی درمانی و رادیوتراپی برای درمان سرطان ریه استفاده می شوند.

 

آب آوردن ریه

به تجمع آب در کیسه های هوایی، ادم ریه گفته می شود. ادم ریه یکی از مهم ترین علل مراجعه به متخصص می باشد. نارسایی قلبی، مهم ترین علت آب آوردن یا ادم ریه می باشد. عفونت ها، بدخیمی ها و سرطان ها، نارسایی کبدی و کلیوی، آمبولی ریه  و بسیاری علل دیگر نیز می توانند منجر به تجمع آب در ریه ها گردند. کشیدن مایع ریه و ارسال آن به آزمایشگاه، در تشخیص علت آب آوردن ریه مفید می باشد. برطرف کردن علت زمینه ای، تخلیه آب ریه توسط کاتتر و استفاده از داروهای ادرار آور از جمله روش های درمان آب آوردن ریه می باشند.

به طور کلی در سه حالت نیاز به تخلیه عفونت ریه با لوله یا لوله گذاری روشهای تخلیه اب ریه میباشد:

حجم آب داخل ریه: حجم مایع تشکیل شده در ریه آنقدر زیاد باشد  که نیاز به تخلیه باشد.

تشخیص پزشک: حجم مایع داخل ریه زیاد نباشد اما به دلیل پاسخگو نبودن بدن نسبت به دارو ها بسته به تشخیص پزشک ممکن است نیاز به کشیدن آب ریه باشد هر چند کم.

تشخیص علت اب اوردن ریه: در برخی موارد علت اب اوردن ریه مشخص نیست، در این موارد پزشک جهت بررسی و تشخیص علت، حدودا 10 سی سی از آب را تخلیه می کند.

عکس کشیدن اب ریه

عکس کشیدن اب ریه

 

فیبروز ریه

فیبروز ریه منجر به آسیب دائمی و مرگ سلول های ریه می گردد. برخی داروها، سیگار، علل ژنتیکی، رادیوتراپی به قفسه سینه، برخی مشاغل، بیماری های روماتولوژیک و برخی عفونت ها مانند کووید می توانند منجر به فیبروز ریه گردند. اگرچه فیبروز ریه اغلب غیر قابل برگشت می باشد، اما درمان مناسب توسط دکتر، مانع پیشرفت سریع فیبروز می گردد و سرعت پیشرفت آن را آهسته تر می کند.

 

یکی از جذابیت‌های اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات می‌توانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کم‌تر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهره‌مند شوید.

 

بررسی بیماری های ریوی ناشی از گرد و غبار توسط پزشک متخصص ریه

آلودگی هوا منجر به افزایش خطر طیف وسیعی از بیماری های قلبی و ریوی مانند بیماری های انسدادی ریه و سرطان ریه می گردد. 25 درصد موارد بیماری های انسدادی ریه، 16 درصد موارد سرطان ریه، 17 درصد بیماری های ایسکمیک قلبی و سکته های قلبی و 26 درصد عفونت های ریه به دنبال افزایش آلودگی هوا رخ می دهند. خطر بیماری های ریوی ناشی از گرد و غبار در افراد مبتلا به آسم، سالمندان و کودکان کم سن و سال افزایش می یابد؛ به طوری که برخی افراد مبتلا به آسم ممکن است بر اثر حملات شدید آسم در روزهایی که آلودگی هوا افزایش می یابد، به بیمارستان مراجعه کنند.

 

 

پیشنهاد ویژه: مطالعه مقاله ویزیت متخصص ریه در منزل برای درمان مشکلات تنفسی

 

منابع علمی این مطلب

  1. Pulmonary edema
  2. Pulmonary fibrosis

4 دیدگاه در “تشخیص انواع بیماری های ریوی و تنفسی + درمان

  1. احمدی گفت:

    سلام من دو ماه هست که به درد قفسه سینه دچار شدم رفتم دکتر متوجه شدم که التهاب ریه دچار شدم تحت نظر دکتر هستم سوالم این است که خوب میشم یا درمان ندارد ممنون میشم جواب من رو بدهید

    1. ازپزشک گفت:

      نظر تیم پزشکی ما:
      با توجه به شرح حال شما اگر منظورتان از التهاب ریه عفونت ریه باشد بله با مصرف دارو کاملا خوب می شوید و دلیلی نیز برای طول مدت درمان وجود ندارد ولی اگر به عنوان مثال دچار بیماری مزمن شدید باید تحت درمان طولانی مدت قرار بگیرید و همه اینها بستگی به نوع بیماری التهاب ریه دارد.
      همچنین میتونید با خیال راحت و کاملاً در یک بستر ایمن با تیم متخصص بیماری های ریوی در اپلیکیشن ازپزشک هم بصورت آنلاین مشورت نمایید.

  2. خانلو گفت:

    سلام من یک سال هست التهاب ریه دارم. پیش متخصص میرم. ولی آلان. تنگی. وفشار گلو بعضی روز ها. اذیتم میکنه. آیا. اسم. دارم؟

    1. ازپزشک گفت:

      نظر تیم پزشکی ما:
      با توجه به شرح حال شما در اول باید بگوییم که التهاب ریه همان ذات الریه می باشد. اگر منظور شما عفونت ریوی است که این عفونت ریوی عوامل مختلفی دارد مانند عامل باکتریال-عامل قارچی-عامل ویروسی و … که با یک عامل خاص فرد دچار عفونت ریوی می شود و با بررسی نوع عامل ما میایم درمان را انجام می دهیم و دلیلی برای طول مدت درمان عفونت ریه وجود ندارد و طبق بررسی عوامل بالا با تجویز داروهای مشخص خیلی زود این بیماری رفع می شود.
      اینکه پیش متخصص مراجعه می کنید خیلی خوب و قابل ستایش است حتما به این روند ادامه دهید و متخصص خود را تغییر ندهید. و اینکه تشخیص آسم بر اساس اسپیرومتری-آزمایشات مشخص اسپیرومتری-معاینه بالینی و گذاشتن گوشی روی سینه فرد می باشد و همینطوری نمی توان آسم را تشخیص داد.
      همچنین میتونید با خیال راحت و کاملاً در یک بستر ایمن با تیم متخصص بیماری های ریوی در اپلیکیشن ازپزشک هم بصورت آنلاین مشورت نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.