سرطان آندومتر نوعی سرطان رحم است که از پوشش داخلی رحم شروع می شود. این پوشش آندومتر نامیده می شود. بر اساس منبع مورد اعتماد موسسه ملی سرطان (NCI)، تقریباً از هر 100 زن، 3 نفر در مقطعی از زندگی خود به سرطان رحم مبتلا می شوند. بیش از 80 درصد از افراد مبتلا به سرطان رحم پس از دریافت تشخیص به مدت 5 سال یا بیشتر زنده می مانند. در این مقاله به علت سرطان رحم و درمان سرطان رحم می پردازیم.
اگر سرطان آندومتر دارید، تشخیص زودهنگام و درمان احتمال بهبودی را افزایش می دهد.
علائم سرطان رحم چیست؟
یکی از شایع ترین علائم سرطان آندومتر خونریزی غیر طبیعی واژن است. این می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تغییرات در طول یا سنگینی دوره های قاعدگی
- خونریزی واژینال یا لکه بینی بین دوره های قاعدگی
- خونریزی واژن بعد از یائسگی
سایر علائم بالقوه سرطان آندومتر عبارتند از:
- ترشحات آبکی یا خونی از واژن
- درد در ناحیه تحتانی شکم یا لگن
- درد هنگام رابطه جنسی
- کاهش وزن ناخواسته
خونریزی غیرطبیعی واژن می تواند ناشی از یائسگی یا سایر شرایط غیر سرطانی باشد. اما در برخی موارد، نشانه سرطان آندومتر یا انواع دیگر سرطان زنان است.
بیشتر بخوانید: بستن لوله های رحمی در زنان با مشاوره دکتر آنلاین زنان

علت سرطان رحم
علت سرطان رحم
در بیشتر موارد، علت سرطان رحم ناشناخته است. با این حال، کارشناسان بر این باورند که تغییرات در سطح استروژن و پروژسترون در بدن اغلب نقش مهمی را ایفا می کند.
هنگامی که سطح آن هورمون های جنسی در نوسان است، آندومتر شما را تحت تاثیر قرار می دهد. هنگامی که تعادل به سمت افزایش سطح استروژن تغییر می کند، باعث تقسیم و تکثیر سلول های آندومتر می شود.
اگر تغییرات ژنتیکی خاصی در سلول های آندومتر رخ دهد، تبدیل به سرطان می شوند. آن سلول های سرطانی به سرعت رشد می کنند و تومور را تشکیل می دهند.
دانشمندان هنوز در حال بررسی تغییراتی هستند که باعث می شود سلول های طبیعی آندومتر به سلول های سرطانی تبدیل شوند.
چندین عامل خطر دیگر نیز ممکن است خطر سرطان آندومتر را افزایش دهند، از جمله:
- تغییرات در سطح هورمون های جنسی
- شرایط پزشکی خاص
- سابقه خانوادگی سرطان
- زندگی با چاقی
- سطوح هورمونی
در مورد علت سرطان رحم می توانید از اپلیکیشن ویزیت آنلاین ازپزشک کمک بگیرید.
جنبه های خاصی از سابقه پزشکی شما می تواند بر سطح هورمون جنسی و خطر ابتلا به سرطان آندومتر تأثیر بگذارد، از جمله:
- سال های قاعدگی: هر چه دوره های قاعدگی بیشتر در زندگی خود داشته باشید، بدن شما بیشتر در معرض استروژن قرار می گیرد. اگر اولین قاعدگی خود را قبل از 12 سالگی شروع کرده اید یا در اواخر زندگی یائسه شده اید، ممکن است در معرض خطر ابتلا به سرطان آندومتر باشید.
- سابقه بارداری: در دوران بارداری، تعادل هورمون ها به سمت پروژسترون تغییر می کند. اگر هرگز باردار نشده اید، شانس شما برای ابتلا به سرطان آندومتر افزایش می یابد. این امر به ویژه اگر به دلیل مشکلات ناباروری قادر به باردار شدن نباشید، صادق است.
- سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS): در این اختلال هورمونی، سطح استروژن بالا و سطح پروژسترون به طور غیرعادی پایین است. اگر سابقه PCOS دارید، احتمال ابتلا به سرطان آندومتر افزایش می یابد.
- تومورهای سلولی گرانولوزا: تومورهای سلولی گرانولوزا نوعی تومور تخمدان هستند که استروژن آزاد می کنند. اگر یکی از این تومورها را داشته اید، خطر ابتلا به سرطان آندومتر را افزایش می دهد.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
برخی از انواع داروها همچنین می توانند تعادل استروژن و پروژسترون را در بدن شما تغییر دهند، از جمله:
درمان جایگزینی استروژن (ERT):
گاهی اوقات از ERT برای درمان علائم یائسگی استفاده می شود. برخلاف سایر انواع درمان جایگزینی هورمون (HRT) که ترکیبی از استروژن و پروژسترون (پروژسترون) است، ERT به تنهایی از استروژن استفاده می کند و ممکن است خطر ابتلا به سرطان آندومتر را افزایش دهد.
تاموکسیفن:
این دارو برای کمک به پیشگیری و درمان انواع خاصی از سرطان سینه استفاده می شود. می تواند مانند استروژن در رحم شما عمل کند و ممکن است خطر سرطان آندومتر را افزایش دهد.
قرص های ضد بارداری خوراکی (قرص های ضد بارداری):
مصرف قرص های ضد بارداری خطر ابتلا به سرطان آندومتر را کاهش می دهد. هرچه بیشتر آنها را مصرف کنید، خطر ابتلا به سرطان آندومتر کاهش می یابد.
دستگاه داخل رحمی:
استفاده از یک دستگاه داخل رحمی که به نام IUD شناخته می شود نیز با خطر کمتر سرطان آندومتر مرتبط است.
داروهایی که خطر ابتلا به سرطان آندومتر را افزایش می دهند ممکن است خطر ابتلا به سایر بیماری ها را کاهش دهند. برعکس، داروهایی که خطر ابتلا به سرطان آندومتر را کاهش میدهند، ممکن است خطر ابتلا به برخی بیماریها را افزایش دهند.
هیپرپلازی آندومتر:
یک وضعیت غیر سرطانی است که در آن اندومتر شما به طور غیرعادی ضخیم می شود. در برخی موارد، خود به خود از بین می رود. در موارد دیگر، ممکن است با HRT یا جراحی درمان شود.
نوع درمان HRT برای هیپرپلازی آندومتر معمولاً یک درمان مبتنی بر پروژسترون است، زیرا استروژن می تواند باعث رشد پوشش داخلی شود.
در صورت عدم درمان، هیپرپلازی آندومتر گاهی اوقات به سرطان آندومتر تبدیل می شود.
شایع ترین علامت هیپرپلازی آندومتر خونریزی غیر طبیعی واژن است.

سابقه سرطان
چاقی
با توجه به منبع مورد اعتماد انجمن سرطان آمریکا (ACS)، زنانی که با وزن اضافی (BMI 25 تا 29.9) زندگی می کنند، دو برابر بیشتر از زنانی که دارای وزن زیاد نیستند، در معرض ابتلا به سرطان آندومتر هستند. افرادی که دارای چاقی هستند (BMI > 30) بیش از سه برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به این نوع سرطان هستند.
این ممکن است منعکس کننده اثرات چربی بدن بر سطح استروژن باشد. بافت چربی می تواند برخی دیگر از انواع هورمون ها (آندروژن ها) را به استروژن تبدیل کند. این می تواند سطح استروژن را در بدن افزایش دهد و خطر ابتلا به سرطان آندومتر را افزایش دهد.
دیابت
منبع ACSTrusted هشدار می دهد که احتمال ابتلا به سرطان آندومتر در زنان مبتلا به دیابت نوع 2 دو برابر بیشتر از زنان بدون دیابت است.
سابقه سرطان
اگر سایر اعضای خانواده شما به سرطان آندومتر مبتلا شده باشند، ممکن است احتمال ابتلا به سرطان آندومتر بیشتر باشد.

مهری رشیدی
زنان و زایمان

ریحانه صاحب کشاف
زنان و زایمان

نادره معصومی کاشانی
زنان و زایمان

انسیه همتی
زنان و زایمان

سوسن رضایی
زنان و زایمان

فرزانه حسنی
زنان و زایمان

نیر صادقی
زنان و زایمان

سیده طاهره قاضی میر سعید
زنان و زایمان

راحله رضائی آشتیانی
زنان و زایمان

کبری آقاسفید
زنان و زایمان

فرحناز امینی
زنان و زایمان

بهناز قاضی سعیدی
زنان و زایمان

نازنین یوسفی
زنان و زایمان

مهری آذرفخرائی
زنان و زایمان

بهاره مرادیان
زنان و زایمان

دیانا حسینی فرح ابادی
زنان و زایمان

زهرا صالحی
زنان و زایمان

سمانه جلالی
زنان و زایمان

سعیده شمس
زنان و زایمان
مراحل سرطان آندومتر چیست؟
با گذشت زمان، سرطان آندومتر به طور بالقوه می تواند از رحم به سایر قسمت های بدن گسترش یابد.
سرطان بر اساس میزان رشد یا گسترش آن به چهار مرحله طبقه بندی می شود:
- سرطان فقط در رحم وجود دارد.
- سرطان در رحم و دهانه رحم وجود دارد.
- سرطان به خارج از رحم گسترش یافته است، اما نه تا رکتوم یا مثانه. ممکن است در لوله های فالوپ، تخمدان ها، واژن و/یا غدد لنفاوی مجاور وجود داشته باشد.
- سرطان به خارج از ناحیه لگن گسترش یافته است. ممکن است در مثانه، رکتوم و/یا بافت ها و اندام های دور وجود داشته باشد.
هنگامی که یک فرد مبتلا به سرطان آندومتر تشخیص داده می شود، مرحله سرطان بر گزینه های درمانی موجود و چشم انداز بلند مدت تأثیر می گذارد. درمان سرطان آندومتر در مراحل اولیه بیماری آسان تر است.
سرطان آندومتر چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر علائمی دارید که ممکن است سرطان آندومتر باشد، با پزشک یا متخصص زنان خود قرار ملاقات بگذارید.
اگر پزشک شما در طول معاینه اولتراسوند ناهنجاری هایی را تشخیص دهد، ممکن است یک یا چند آزمایش زیر را برای جمع آوری نمونه بافت برای آزمایش تجویز کند:
بیوپسی آندومتر: در این آزمایش، پزشک یک لوله انعطاف پذیر نازک را از طریق دهانه رحم وارد رحم شما می کند. آنها برای برداشتن یک قطعه کوچک از بافت آندومتر از طریق لوله، مکش را اعمال می کنند.
هیستروسکوپی: در این روش، پزشک یک لوله انعطاف پذیر نازک با دوربین فیبر نوری را از طریق دهانه رحم وارد رحم شما می کند. آنها از این آندوسکوپ برای بررسی بصری آندومتر و نمونه های بیوپسی از ناهنجاری ها استفاده می کنند.

درمان سرطان رحم
درمان سرطان رحم
چندین گزینه درمانی برای سرطان آندومتر وجود دارد. برنامه درمانی توصیه شده توسط پزشک به نوع و مرحله سرطان و همچنین سلامت کلی و ترجیحات شخصی شما بستگی دارد.
عمل جراحی
سرطان آندومتر اغلب با نوعی جراحی به نام هیسترکتومی درمان می شود.
در طول هیسترکتومی، جراح رحم را برمی دارد. آنها همچنین ممکن است تخمدان ها و لوله های فالوپ را در روشی به نام سالپنگو اوفورکتومی دوطرفه (BSO) بردارند. هیسترکتومی و BSO معمولاً در طول یک عمل انجام می شوند.
پرتو درمانی
از پرتوهای پرانرژی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند.
شیمی درمانی
شامل استفاده از داروها برای از بین بردن سلول های سرطانی است. برخی از انواع شیمی درمانی شامل یک دارو است، در حالی که برخی دیگر شامل ترکیبی از داروها است. بسته به نوع شیمی درمانی که دریافت می کنید، داروها ممکن است به شکل قرص باشند یا از طریق وریدی (IV) داده شوند.
درمان هدفمند و ایمونوتراپی
یک روش نسبتاً جدید برای درمان سرطان آندومتر شامل درمان هدفمند است، که درمان با داروهایی است که برای هدف قرار دادن تغییرات خاصی در سلولهای سرطانی ساخته شدهاند. فقط تعداد کمی از این داروهای درمان هدفمند در حال حاضر در دسترس هستند، زیرا بسیاری از آنها هنوز در آزمایشات بالینی در حال مطالعه هستند.
هورمون درمانی
شامل استفاده از هورمون ها یا داروهای مسدود کننده هورمون برای تغییر سطح هورمون های بدن است. این می تواند به کند کردن رشد سلول های سرطانی آندومتر کمک کند.
حمایت عاطفی
اگر از نظر عاطفی با تشخیص یا درمان سرطان خود مشکل دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. معمولاً افراد در مدیریت اثرات عاطفی و ذهنی زندگی با سرطان دچار مشکل می شوند.
پزشک شما ممکن است شما را به یک گروه پشتیبانی حضوری یا آنلاین برای افراد مبتلا به سرطان ارجاع دهد. ممکن است برقراری ارتباط با دیگرانی که تجربههای مشابهی را تجربه میکنند، برای شما راحت باشد.
همچنین ممکن است پزشک شما را برای مشاوره به یک متخصص سلامت روان ارجاع دهد. درمان یک به یک یا گروهی ممکن است به شما در مدیریت اثرات روانی و اجتماعی زندگی با سرطان کمک کند.
پیشنهاد مقاله: حقایق مهم درباره بیماری های رحم و روش های پیشگیری و درمان آن

مهری رشیدی
زنان و زایمان

ریحانه صاحب کشاف
زنان و زایمان

نادره معصومی کاشانی
زنان و زایمان

انسیه همتی
زنان و زایمان

سوسن رضایی
زنان و زایمان

فرزانه حسنی
زنان و زایمان

نیر صادقی
زنان و زایمان

سیده طاهره قاضی میر سعید
زنان و زایمان

راحله رضائی آشتیانی
زنان و زایمان

کبری آقاسفید
زنان و زایمان

فرحناز امینی
زنان و زایمان

بهناز قاضی سعیدی
زنان و زایمان

نازنین یوسفی
زنان و زایمان

مهری آذرفخرائی
زنان و زایمان

بهاره مرادیان
زنان و زایمان

دیانا حسینی فرح ابادی
زنان و زایمان

زهرا صالحی
زنان و زایمان

سمانه جلالی
زنان و زایمان

سعیده شمس
زنان و زایمان