نیتروفورانتوئین برای درمان عفونت های دستگاه ادراری استفاده می شود. نیتروفورانتوئین در دسته ای از داروها به نام آنتی بیوتیک ها قرار دارد و با از بین بردن باکتری هایی که باعث عفونت می شوند عمل می کند. آنتی بیوتیک هایی مانند نیتروفورانتوئین برای سرماخوردگی، آنفولانزا یا سایر عفونت های ویروسی موثر نیستند. استفاده از آنتیبیوتیکها در مواقعی که نیازی به آنها نیست، خطر ابتلا به عفونتی را که بعداً در مقابل درمان آنتیبیوتیکی مقاومت میکند، افزایش میدهد.
قرص نیتروفورانتوئین برای چیست؟
کپسول خوراکی نیتروفورانتوئین عفونتهای مجاری ادراری را که توسط انواع خاصی از باکتریها ایجاد میشوند، درمان و از آن پیشگیری میکند. نیتروفورانتوئین یک داروی تجویزی است که به صورت کپسول خوراکی و شربت خوراکی عرضه می شود. نیتروفورانتوئین متعلق به دسته ای از داروها به نام ضد میکروبی یا آنتی بیوتیک است. نیتروفورانتوئین به کشتن باکتری هایی که باعث عفونت دستگاه ادراری می شوند کمک می کند. و فقط در برابر انواع خاصی از باکتری ها عمل می کند.
عوارض قرص نیتروفورانتوئین
عوارض جانبی رایج نیتروفورانتوئین ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سردرد، سرگیجه
- گاز، ناراحتی معده
- اسهال خفیف
- خارش یا ترشح واژن
اگر هر یک از این علائم واکنش آلرژیک به نیتروفورانتوئین را دارید، فورا به پزشک مراجعه کنید: کهیر، تنفس دشوار، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو.
همچنین اگر موارد زیر را دارید فوراً به پزشک مراجعه کنید :
- اسهال آبکی یا خونی؛
- درد یا ناراحتی ناگهانی قفسه سینه، خس خس سینه، سرفه خشک
- تب، لرز، بدن درد، خستگی، کاهش وزن غیر قابل توضیح؛
- بی حسی، سوزن سوزن شدن یا درد در دست یا پا؛
- مشکلات کبدی مانند حالت تهوع، درد بالای معده، خارش، احساس خستگی، از دست دادن اشتها، ادرار تیره، مدفوع کم رنگ.
- درد یا تورم مفاصل همراه با تب، غدد متورم، دردهای عضلانی
عوارض جانبی جدی ممکن است در افراد مسن و کسانی که بیمار یا ناتوان هستند بیشتر باشد.
درخواست نوشتن آزمایش آنلاین دهید!
آزمایش میخوای بدی و نیاز به نسخه اینترنتی آزمایش داری؟ درخواست نوشتن نسخه آزمایش آنلاین ازپزشک داری؟
قبل از درخواست ویزیت، از طریق اپلیکیشن ازپزشک با قیمت خیلی مناسب درخواست آزمایش اینترنتی بده و بعد از انجام آزمایش با جواب آزمایشت ازپزشک ویزیت بگیر!
عوارض قرص نیتروفورانتوئین 100 در بارداری
داروی نیتروفورانتوئین Nitrofurantoin ممکن است در دوران بارداری مصرف شود، اما به طور کلی بهتر است در سه ماهه سوم از مصرف آن اجتناب شود، زیرا این احتمال وجود دارد که باعث ایجاد مشکلاتی در گلبول های قرمز خون کودک (آنمی همولیتیک) شود. البته اکثر نوزادان این مشکل را نخواهند داشت، اما اگر در سه ماهه سوم بارداری هستید، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک دیگری را توصیه کند. هیچ خطر افزایش آماری قابل توجهی در مورد سقط جنین، مرده زایی، وزن کم هنگام تولد، یا زایمان زودرس در مادران بارداری که از نیتروفورانتوئین استفاده کرده اند مشاهده نشده است.
اما افزایش بروز زردی نوزادی در نوزادانی که در ماه قبل از زایمان در معرض نیتروفورانتوئین قرار گرفتند، مشاهده شده است.
قرص نیتروفورانتوئین در شیر دهی
اگر پزشک گفت که کودک شما سالم است، می توانید در دوران شیردهی نیتروفورانتوئین مصرف کنید. نیتروفورانتوئین به مقدار کم وارد شیر مادر می شود و بعید است که عوارض جانبی در کودک شما ایجاد کند. اما بهتر است نیتروفورانتوئین را فقط برای مدت کوتاهی مصرف کنید. اگر کودک شما دارای موارد زیر است، در دوران شیردهی از نیتروفورانتوئین استفاده نکنید:
- زردی: علائم شامل زرد شدن سفیدی چشم و پوست، ادرار تیره و مدفوع کم رنگ است.
- بیماری (G6PD) یا فاویسم: یک بیماری نادر که گلبول های قرمز را تحت تأثیر قرار می دهد.
اگر کودک شما مثل همیشه خوب تغذیه نمی کند، ناراحتی معده دارد، یا برفک دهان دارد با پزشک، صحبت کنید.
پیشنهاد مقاله: قرص مترونیدازول برای عفونت واژن
نیتروفورانتوئین و عفونت کلیه
نیتروفورانتوئین یک کپسول آنتی بیوتیک خوراکی است که با از بین بردن باکتری های عامل عفونت ادراری عمل می کند. و برای درمان عفونت های مثانه، کلیه ها و سایر اندام های دستگاه ادراری ناشی از باکتری اشریشیا کلی و کلستریدیوم دیفیسیل استفاده می شود.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره با متخصص داروساز و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی ویزیت آنلاین شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
آیا قرص نیتروفورانتوئین باعث تغییر رنگ ادرار می شود؟
نیتروفورانتوئین ممکن است ادرار شما را زرد یا قهوه ای تیره کند که البته طبیعی است و پس از اتمام مصرف دارو، ادرار شما به رنگ معمول خود باز می گردد. مهم است که دوره مصرف نیتروفورانتوئین را کامل کنید، حتی اگر احساس بهتری دارید، تا از عود عفونت جلوگیری کنید.
قرص نیتروفورانتوئین و حالت تهوع
تهوع و استفراغ از عوارض جانبی رایج نیتروفورانتوئین است. برای مقابله با این عوارض جانبی می توانید این کارها را انجام دهید: مصرف نیتروفورانتوئین همراه یا بعد از غذا یا میان وعده می تواند به پیشگیری از این امر کمک کند. برای جلوگیری از کم آبی بدن، مکرر مایعات مانند آب بنوشید.
قرص نیتروفورانتوئین برای عفونت واژن
نیتروفورانتوئین برای درمان عفونت های ادراری تجویز می شود و در درمان عفونت واژن تاثیری ندارد. عفونت های دستگاه ادراری به دو دسته اصلی تقسیم می شوند:
- عفونت های دستگاه ادراری تحتانی: که عفونت مثانه نیز نامیده می شود، شایع ترین نوع عفونت های دستگاه ادراری و همچنین ساده ترین درمان هستند.
- UTIs دستگاه فوقانی: که به عنوان عفونت کلیه نیز شناخته میشوند. علائم عبارتند از حالت تهوع، تب، لرز بدن و درد در ناحیه کمر یا پهلو.
نیتروفورانتوئین در درجه اول برای درمان عفونت های بدون عارضه دستگاه ادراری تحتانی تجویز می شود.
طول درمان قرص نیتروفورانتوئین
دوز 100 میلی گرم دو بار در روز به مدت پنج روز برای درمان عفونت های دستگاه ادراری تحتانی است. یک دوره 7 روزه 100 میلی گرم دو بار در روز نیز قابل قبول است. تجویز نیتروفورانتوئین برای کمتر از پنج روز اثر کمتری دارد و دیگر توصیه نمی شود.
پیشنهاد ویژه: موارد مصرف قرص آزیترومایسین و عوارض آن!
قرص نیتروفورانتوئین برای مردان
نیتروفورانتوئین درمان آنتی بیوتیکی انتخابی اول برای عفونت های مجاری ادراری بدون عارضه (UTIs) در مردان است. با این حال، به دلیل درگیری پروستات ممکن است در مردان کمتر استفاده شود.
جایگزین قرص نیتروفورانتوئین
داروهایی که معمولا برای UTI استفاده می شوند عبارتند از:
- کوتریموکسازول
- فسفومایسین
- نیتروفورانتوئین
- سفالکسین
- سفتریاکسون
خلاصه مطالب
نیتروفورانتوئین برای درمان یا پیشگیری از برخی عفونت های دستگاه ادراری استفاده می شود. این دارو یک آنتی بیوتیک است که با توقف رشد باکتری ها عمل می کند ولی برای عفونت های ویروسی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا کارایی ندارد. استفاده غیر ضروری یا استفاده بیش از حد از هر آنتی بیوتیکی می تواند منجر به کاهش اثربخشی آن شود. به دلیل خطر ابتلا به یک مشکل خونی خاص (کم خونی همولیتیک) کودکان کمتر از یک ماه نباید از نیتروفورانتوئین استفاده کنند.
محمد مهدی عمرانپور
داروساز
شکیبا کلاه دوز
داروساز
سید مهرداد مصطفوی پور
داروساز
افشین وکالتی
داروساز
زهرا زینلی
داروساز
محمد زارعی
داروساز
ایمان جلالی عراقی
داروساز
رضوان حلاج
داروساز
سوالات متداول
طول درمان با قرص نیتروفورانتوئین چقدر است؟
دوز 100 میلی گرم دو بار در روز به مدت پنج روز برای درمان عفونت های دستگاه ادراری تحتانی است. یک دوره 7 روزه 100 میلی گرم دو بار در روز نیز قابل قبول است. تجویز نیتروفورانتوئین برای کمتر از پنج روز اثر کمتری دارد و دیگر توصیه نمی شود.
جایگزین های قرص نیتروفورانتوئین چیست؟
داروهایی که معمولا برای UTI استفاده می شوند عبارتند از: کوتریموکسازول فسفومایسین نیتروفورانتوئین سفالکسین سفتریاکسون.
کارایی قرص نیتروفورانتوئین برای عفونت واژن چگونه است؟
نیتروفورانتوئین برای درمان عفونت های ادراری تجویز می شود و در درمان عفونت واژن تاثیری ندارد.