زنان و زایمان

سردرد پریودی | درمان سریع سردرد پریود و علت سردرد در پریودی

سردرد پریودی | درمان سریع سردرد پریود و علت سردرد در پریودی

سردرد پریودی

 

دردهای دوران قاعدگی بسیار طاقت فرسا هستند. حال آنکه به تمامی آنها سردرد پریودی هم اضافه شود! تحمل کردن دردهای قاعدگی برای برخی از زنان و دختران سخت و دشوار است. درد شکم، حالت تهوع، سرگیجه، کمر درد، بی حوصلگی ناشی از دوران پریود همگی مربوط به این دوران می‌شوند. تشدید سردرد میگرنی هم از دردهای پریودی  می باشد که غیر قابل تحمل است. و در این زمان زنان بسیاری گله‌مندند که آقایان راحت‌تر از آنها زندگی می‌کنند!

سردرد یا میگرن قبل از قاعدگی می‌تواند بسیار آزار دهنده تر و ناخوشایند تر از خود سردرد پریودی باشد. اما سوال اینجاست که دلایل سردردهای قبل و حین پریودی چیست؟ ما در این مطلب از “مقالات ازپزشک” به پاسخ این سوال خواهیم پرداخت.
متاسفانه خیلی از زنان با این نوع سردرد آشنایی ندارند و فکر می‌کنند به میگرن معمولی مبتلا هستند. در حالیکه باید بدانند این سردردها بر اثر «نوسانات هورمون‌های جنسی زنانه» اتفاق می‌افتد.

 

سردرد پریودی

اول به این موضوع که سردرد دوران پریود از چه زمانی شروع می شود می‌پردازیم. قطعا با سندروم پیش از قاعدگی یا pms آشنایی دارید. این سندروم حدود 3 الی 4 روز قبل از شروع دوران خونریزی قاعدگی شروع می‌شود و امکان دارد علائم آن تا پایان خونریزی ادامه داشته باشد. اما معمولا علائم  این سندرم با شروع خونریزی قاعدگی شدت کمتری پیدا می‌کنند. یکی از علائم سندروم پیش از قاعدگی، همین سردرد پریودی است.

سردردی  که ممکن است در برخی سیکل‌ها آن را تجربه کنید و در برخی از سیکل‌ها خیر. شاید برخی از بانوان این علائم را اصلا تجربه نکنند. همانگونه که پیش‌تر عنوان کردیم این سردردها بر اثر «نوسانات هورمون‌های جنسی زنانه» اتفاق می‌افتد. به همین دلیل شیوه درمان آن کمی متفاوت از میگرن عادی است.

فیزیولوژی بدن خانم‌ها به گونه‌ای است که عادت ماهانه دارند و هرماه پریود می‌شوند. در این دوران، بانوان به شدت دچار ضعف بدنی، درد، بی‌حالی و حتی سردرد می‌شوند. این شرایط برای خانم‌های شاغل، به مراتب سخت‌تر است. چون باید علی‌رغم نداشتن انرژی کافی، سر کار بروند و چندساعت با همکاران و مدیران سرو کله بزنند. باید بدانید که این دوران با توجه به سختی‌هایی که دارد ولی بسیار مفید است.

چرا که در پریودی خون بدن تصفیه شده وباعث می‌شود بعد ازاتمام دوران احساس سبک‌ تری داشته باشیم. شاید تنها معضل این دوران سردرد پریودی باشد که در زنان و دختران بسیاری هم شایع است. سردرد پریودی گاهی برای برخی از زنان ازخود پریود آزاردهنده تر است. به میگرن‌هایی که فقط در زمان قاعدگی اتفاق می‌افتند میگرن قاعدگی هم گفته می‌شود. میگرن قاعدگی، سردردی است که از نظر زمانی 2 روز قبل از قاعدگی الی 3 روز بعد از شروع آن رخ می‌دهد.

 

آیا حالت تهوع در پریودی نشانه بارداری است؟

سردردهای قاعدگی یا پریودی، جز علائم شایع در طول سیکل قاعدگی در اغلب زنان است. سردردهای قاعدگی قبل از پریود به دلیل تغییر در سطح  هورمون‌های استروژن و پروژسترون است. برخی عوامل مانند ژنتیک و محرک‌های غذایی  هم می‌توانند در بروز سردرد نقش داشته باشند. اما میگرن‌های قبل از پریود به احتمال زیاد با هورمون استروژن ارتباط دارند. و زمانیکه شما قبل از پریود احساس سردرد می‌کنید ، یعنی میزان استروژن شما کاهش یافته است.

انواع مختلفی از سردردها در زمان سیکل قاعدگی رخ می‌دهند. یکی از انواع سردردهای قاعدگی، سردرد تنشی است که به دنبال استرس ایجاد می‌شود. فرد در این نوع سردرد احساس می‌کند که بندی محکم به دور پیشانی‌اش بسته شده است. سردردهای بعد از قاعدگی نیز به علت خونریزی و کاهش سطح آهن رخ می‌دهد.

 

علت سردرد پریودی

علت سردرد پریودی

 

علت سردرد در پریودی

تغییرات هورمونی یکی از علل سردرد پریودی:  علت سردرد پریودی در بیشتر موارد کاهش هورمون‌های پروژسترون و استروژن است که قبل از شروع پریودی، اتفاق می‌افتد. احساس افسردگی قبل و طی دوره قاعدگی بین خانم‌ها رایج است. اکثر افراد در زمان قاعدگی تعدادی از علائم سندروم (PMS) از جمله دمدمی مزاجی و سردرد را تجربه می‌کنند.

برخی دیگر  از علائم شدیدتری مانند افسردگی و عصبانیت رنج می‌برند. هورمون‌ها می‌توانند باعث ایجاد حالت تهوع در دوران قاعدگی هم  بشوند.استروژن هورمون جنسی زنانه است که از طریق جریان خون به انتقال پیام به نقاط مختلف بدن می‌پردازد. اوسط چرخه قاعدگی سطح استروژن افزایش پیدا می‌‌کند و این امر باعث آزادسازی تخمک می‌شود.

پروژسترون هم یک هورمون مهم دیگر است که افزایش سطح آن باعث می‌‌شود تخمک در درون رحم قرار بگیرد. پس از تخمک‌گذاری و آزاد شدن تخمک از تخمدان سطح هورمون‌ها کاهش پیدا می‌کند و استروژن و پروژسترون قبل از قاعدگی به پایین‌ترین سطح خود می‌رسند.

 

دلیل تغییر سطح هورمون ها

  • سیکل قاعدگی: قبل از پریود سطح استروژن و پروژسترون کاهش می یابد.
  • بارداری سردرد‌های میگرنی در دوران بارداری زیاد دیده می‌شوند. میگرن در خانم‌های سنین باروری بیشتر است و هورمون‌های حاملگی می‌توانند باعث بر انگیخته شدن حمله میگرن در سه ماه اول بارداری شوند.
  • هورمون درمانی استفاده از هورمون‌ها گاهی با شروع سردرد در زنان همراه است.
  • پیش یائسگی و یائسگی در سال‌های قبل از یائسگی بسیاری از زنان به دلیل نوسان‌های هورمونی دچار سردرد می‌شوند. برخی با رسیدن به دوره‌ی یائسگی درجات خفیف‌تری از میگرن را تجربه می‌کنند.

 

مشاوره پزشک آنلاین یکی از خدماتی است که با استفاده از آن می‌توانید بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کم‌تر و… با دکتر مورد نظر خود مشاوره و ویزیت شوید .  ازپزشک با قرار دادن این خدمات ارزشمند در سامانه خود باعث شده تا در هر مکانی و هر زمانی بتوانید به راحتی از این خدمات استفاده نمائید. فقط کافی است همین الان اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات این مجموعه برخوردار شوید.

 

دانستن علت و نشانه‌های مربوط به فقر آهن در بدن

سرتونین از علل سردرد پریودی: سروتونین نقشی کلیدی در ایجاد سردرد پریودی ایفا می‌کند. زمانی که سروتونین در مغز کم می شود، ممکن است رگ‌های خونی منقبض شده و به سردرد منجر شود. سروتونین نوعی هورمون ضد افسردگی و یکی از انواع هورمون‌های شادی در بدن است. این ماده‌ی شیمیایی انتقال‌دهنده‌ی مهمی درمغز است و گستره‌ی وسیعی از سلامت خواب، خلق‌وخو، روابط زناشویی را تحت‌ الشعاع قرار می‌دهد.
در دوران قاعدگی سروتونین در مغز کاهش پیدا می‌کند. به همین دلیل به زنان حالت افسردگی دست می‌دهد و در بیشتر مواقع منجر به سردرد می‌شود.

عدم استراحت کافی: اگر در دوران پیش قاعدگی یا حین آن استراحت و خواب کافی نداشته باشید احتمال تجربه سردرد پریودی شدید بالاست. لازم به ذکر است در دوران قاعدگی نیاز دارید به اندازه کافی استراحت کنید.

 

سردرد پریودی

سردرد پریودی

 

کم خونی

کم‌خونی در دوران قاعدگی باعث بروز علائم ناخوشایندی مانند سردرد پریودی می‌شود . که متاسفانه این مشکل بر کیفیت زندگی، اثرات نامطلوبی می‌گذارد. به همین دلیل تشخیص به موقع و درمان آن از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. اگر مبتلا به کم‌خونی هستید هر چه سریعتر برای درمان کم‌خونی اقدام کنید تا بتوانید سردرد پریودی را کاهش بدهید.

 

چرا قبل از پریودی سردرد می‌گیریم؟

معمولا در زنان سردرد پریودی قبل از دوران قاعدگی رخ می‌دهد. بنابرابن برای تعیین این که سردرد پریودی را تجربه می‌کنید یا نوع دیگر آن، باید نشانه‌های سردرد پریودی را بشناسید.
ما چند علائم که نشان دهنده سردرد پریودی هستند را عنوان می‌کنیم:

  • سردرد
  • تهوع
  • حساسیت به صدا
  • حساسیت به نور
  • خستگی شدید
  • درد مفاصل و عضلات بدن
  • یبوست یا اسهال
  • میل زیاد به خوردن یک ماده غذایی
  • تغییرات خلق و خو
  • دردهای مفصلی
  • آکنه
  • خستگی
  • افزایش اشتها
  • کاهش تمایلات جنسی
  • اختلال در حافظه
  • حملات اضطراب

 

درمان خانگی سردرد قاعدگی | درمان سریع سردرد پریود

درمان سریع سردرد پریودی و یا میگرن قاعدگی براساس شدت درد صورت می‌گیرد. اولین نوع درمان استفاده از داروهای مسکن بدون نسخه است. داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند بروفن و استامینوفن در کاهش درد بسیار موثر هستند. این داروها سردردهای تنشی و ناشی از کمبود آهن را نیز بهبود می‌بخشند. مصرف کافئین هم در کاهش شدت سردرد تاثر بسزایی دارد. به همین دلیل در برخی داروهای مورد استفاده در سندرم پیش از قاعدگی از کافئین استفاده می‌کنند.

همچنین توجه داشته باشید که قطع ناگهانی مصرف کافئین منجر به بروز سردرد می‌شود. پس به مرور مصرف آن را کاهش دهید. طب سوزنی هم می‌تواند در کاهش سردردهای میگرنی موثر واقع شود. درمان با روش طب سوزنی از شدت و مدت زمان درد می‌‎کاهد. اگر با این موارد موفق به قطع درد نشدید “ازپزشک” مشاوره آنلاین بگیرید.

 

درمان سریع سردرد پریود

درمان سریع سردرد پریود

 

قرص سردرد پریودی

روش های مختلفی جهت پیشگیری و درمان سردرد پریودی پیشنهاد شده اند. برخی پزشکان مصرف دارو از چند روز پیش از شروع خونریزی های قاعدگی را توصیه می کنند. از جمله این روش ها می توان به موارد زیر جهت پیشگیری و درمان اشاره نمود:

  • قرص های ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID): مصرف قرص های ضد التهابی مانند بروفن، ناپروکسن و ژلوفن از 5 الی 7 روز پیش از شروع خونریزی های قاعدگی کمک کننده می باشد. در صورت بروز سردرد پریودی علی رغم مصرف این داروها، سردرد با شدت کمتری بروز می کند.
  • مکمل استروژن: قرص ها و ژل های واژینال استروژن نیز در هفته پیش از شروع خونریزی قاعدگی قابل استفاده می باشند. استفاده از مکمل استروژن با جلوگیری از افت استروژن در هفته پیش از شروع خونریزی قاعدگی، در کاهش بروز سردرد پریودی کمک کننده می باشد.
  • تریپتان ها: استفاده از تریپتان های طولانی اثر مانند فروواتریپتان، سوماتریپتان، ریزاتریپتان و ناراتریپتان در روز های پیش از شروع خونریزی قاعدگی در کسانی که سابقه سردردهای میگرنی در سایر روزهای ماه را نیز ذکر می کنند، کمک کننده می باشد.
  • مکمل های منیزیوم: مصرف قرص های مکمل منیزیوم از روز 15 قاعدگی نیز در پیشگیری از سردرد پریودی در برخی زنان کمک کننده می باشد.
  • بتابلوکرها: مصرف داروهایی مانند پروپرانولول که به طور مرسوم برای طپش قلب استفاده می شود نیز در برخی کمک کننده می باشد.

 

یکی از جذابیت‌های اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره با متخصص زنان زایمان و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات می‌توانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کم‌تر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهره‌مند شوید.

 

درمان سردرد و حالت تهوع در پریودی

علاوه بر مصرف قرص، تغییر سبک زندگی و شناسایی عوامل محرک، پرهیز و اجتناب از آن ها نیز در بهبود سردرد پریودی موثر می باشند. به طور مثال چنانچه گرما یا نور بیش از حد منجر به تشدید سردردهای پریودی می شوند، در مکان های خنک و تاریک استراحت کنید. پیروی از روش های زیر نیز در کاهش سردرد و شدت آن موثر می باشند:

  • از میان وعده های کوچک و سبک در طول روز جهت پیشگیری از افت قند خون استفاده کنید.
  • از تکنیک های ریلکس کردن بهره مند شوید.
  • خواب کافی داشته باشید. از زیاد خوابیدن یا کم خوابیدن هر دو پرهیز کنید.
  • رژیم غذایی خود را تغییر دهید و غذاهای محرک را از لیست خود حذف کنید. پروتئین را در وعده های غذایی خود حتما بگنجانید.
  • روزانه به مدت 20 الی 30 دقیقه ورزش های هوازی داشته باشید.
  • از استرس و اضطراب دوری کنید.
  • طب سوزنی نیز در برخی افراد در کاهش سردرد پریودی کمک کننده بوده است.
  • از مصرف نمک و غذاهای شور پرهیز کنید.
  • از مصرف الکل و شکلات در روزهای قبل از شروع خونریزی قاعدگی پرهیز کنید.

 

درمان سردردهای پریودی با درمان کم‌خونی

درمان کم‌خونی به عنوان یک علت مهم سردرد پریودی می‌تواند گزینه عالی برای پیشگیری از درد باشد. افزایش دریافت آهن از طریق رژیم غذایی، اولین گام درمان است. دو نوع آهن به نام هم و غیرهم وجود دارد. آهن هم تنها در منابع حیوانی یافت می‌شود. میزان جذب آهن هم از غیرهم بیشتر است. یکی از منابع خوب آهن هم، جگر است.

انواع گوشت‌ها مانند جوجه، بوقلمون، غذاهای دریایی و صدف منابع غنی آهن محسوب می‌شوند. برای مصرف دارو برای درمان کم‌خونی حتما با پزشک معالج مشورت کنید و از مصرف خودسرانه دارو بپرهیزید.

دریافت ماساژ با افزایش ترشح سروتونین همراه است. همانگونه که عنوان کردیم سروتونین نقش بسزایی در سردرد دارد. به همین دلیل ماساژ درمانی می‌‌تواند باعث افزایش شل شدن عضلات و کاهش گرفتگی ناحیه شانه، کمر و گردن شود.  همچنین می‌تواند از شدت و دفعات حملات سردرد میگرنی و سردردهای تنشی بکاهد.

 

احتمال سردرد پریودی در چه کسانی بیشتر است؟

شاید احتمال بروز سردرد پریودی در همه زنان وجود داشته باشد اما احتمال آن در برخی بیشتر است:

  • بین ۱۸ تا ۲۹ سال سن داشته باشید
  • سردردهای هورمونی تان سابقه‌ی خانوادگی داشته باشد
  • وارد دوره پیش از یائسگی شده باشید

 

دمنوش برای سردرد پریودی

مصرف دمنوش های مختلف همیشه در فرهنگ ما برای مشکلات مختلف از محبوبیت بالایی برخوردار بوده است. یکی دیگر از کاربردهای این دمنوش های خانگی، کمک به کاهش سردرد پریودی می باشد. مصرف دمنوش های زیر می تواند به شما جهت درمان سردرد کمک کند:

  • دمنوش زردچوبه
  • دمنوش زنجبیل
  • دمنوش های حاوی کافئین
  • دمنوش برگ تمشک قرمز
  • دمنوش بابونه
  • دمنوش نعناع
  • دمنوش دارچین
  • چای سبز
  • دمنوش آویشن
  • چای اوولانگ

 

تصویر دکتر مهری رشیدی

مهری رشیدی

زنان و زایمان

تصویر دکتر الهه ذبیحی

الهه ذبیحی

زنان و زایمان

تصویر دکتر انسیه همتی

انسیه همتی

زنان و زایمان

تصویر دکتر ریحانه صاحب کشاف

ریحانه صاحب کشاف

زنان و زایمان

تصویر دکتر سپیده محمدی

سپیده محمدی

زنان و زایمان

تصویر دکتر الهام صدیقی

الهام صدیقی

زنان و زایمان

تصویر دکتر نادره معصومی کاشانی

نادره معصومی کاشانی

زنان و زایمان

تصویر دکتر //// ////

//// ////

زنان و زایمان

تصویر دکتر سوسن رضایی

سوسن رضایی

زنان و زایمان

تصویر دکتر نیر صادقی

نیر صادقی

زنان و زایمان

تصویر دکتر سیده طاهره قاضی میر سعید

سیده طاهره قاضی میر سعید

زنان و زایمان

تصویر دکتر راحله رضائی آشتیانی

راحله رضائی آشتیانی

زنان و زایمان

تصویر دکتر کبری آقاسفید

کبری آقاسفید

زنان و زایمان

تصویر دکتر فرحناز امینی

فرحناز امینی

زنان و زایمان

تصویر دکتر بهناز قاضی سعیدی

بهناز قاضی سعیدی

زنان و زایمان

تصویر دکتر افروز یار احمدی

افروز یار احمدی

زنان و زایمان

تصویر دکتر سوگل عرب

سوگل عرب

زنان و زایمان

تصویر دکتر بهاره مرادیان

بهاره مرادیان

زنان و زایمان

تصویر دکتر سعیده شمس

سعیده شمس

زنان و زایمان

تصویر دکتر مهری آذرفخرائی

مهری آذرفخرائی

زنان و زایمان

سوالات متداول

از کدام دمنوش برای سردرد پریودی می توان استفاده نمود؟

دمنوش زردچوبه، دمنوش زنجبیل، دمنوش های حاوی کافئین، دمنوش برگ تمشک قرمز، دمنوش بابونه، دمنوش نعناع، دمنوش دارچین، چای سبز، دمنوش آویشن و چای اوولانگ از جمله دمنوش های مورد استفاده جهت درمان سردرد پریودی می باشند.

درمان سردرد و حالت تهوع در پریودی چگونه است؟

استفاده از قرص های مسکن، ضدالتهابی، هورمونی (حاوی هورمون استروژن)، مکمل های حاوی منیزیوم، طب سوزنی و رعایت رژیم غذایی مناسب در درمان سردرد پریودی موثر می باشند.

از کدام قرص جهت درمان سردرد پریودی می توان استفاده نمود؟

قرص های حاوی استروژن، منیزیوم، بروفن، ژلوفن، ناپروکسن، سوماتریپتان، ریزاتریپتان و استامینوفن از جمله قرص های موثر در درمان سردرد پریودی می باشند.

منابع علمی این مطلب

1 دیدگاه در “سردرد پریودی | درمان سریع سردرد پریود و علت سردرد در پریودی

  1. ساره گفت:

    عالی بود ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.