یکی از راه هایی که معمولا برای پیشگیری از بارداری ناخواسته صورت می گیرد مصرف قرص اورژانسی است. انواع قرص اورژانسی به بالا بردن سطح هورمونهای زنانه برای جلوگیری از انعقاد نطفه در زنان کمک میکند. ازپزشک همیشه توصیه می کند تا برای مصرف هرگونه دارو و قرص پیشگیری از بارداری از دکتر زنان مشاوره بگیرید. با این حال ما در این مطلب از سری مقالات ازپزشک به اینکه قرص اورژانسی چیست و چه زمانی باید از آن استفاده کنیم؟ اشاره خواهیم کرد. چرا که لازم است تا درباره اورژانسی به عنوان یکی از شناخته شدهترین قرصهای جلوگیری، بیشتر بدانید. ما در این مطلب به بررسی کامل ماهیت قرص، طریقه مصرف و عوارض آن بر بخشهای مختلف بدن میپردازیم؛ با ما همراه باشید. چنانچه نیاز به ویزیت دکتر زنان هم داشتید از طریق اپلیکیشن ازپزشک، از بهترین متخصصان ویزیت بگیرید و مشاوره دریافت کنید.
انواع قرص های اورژانسی
بر خلاف تصور عموم، مصرف اورژانسی راه حلی فوری برای پیشگیری از بارداری نیست اما این قرصها، تخمکگذاری را به تعویق انداخته و از بارداری پیشگیری میکند. برای مصرف آن باید دستور پزشک به همراه زمانبندیهای ویژه وجود داشته باشد اما در داروخانهها فروخته میشود. ۳ نوع قرص وجود دارد: قرصهای لوونورژسترول، اولی پریستال و ال دی.
قرصهای لوونورژسترول از رایجترین انواع قرص اورژانسی برای جلوگیری از بارداری از نوع هورمونی هستند. این قرصها به عنوان پرمصرفترین داروی اورژانسی برای جلوگیری از بارداری شناخته میشود. قرص اورژانسی ضد بارداری در واقع به دو طریق از بارداری جلوگیری میکند:
- از آزاد شدن تخمک جلوگیری میکند.
- مانع قرار گرفتن تخمک بارور شده در رحم میشود.
قرص مای وِی، پلن بی واناستپ، پرونتزا و قرص تیک اکشن از جمله قرصهای لوونورژسترول هستند. این قرصها برای اثرگذاری بیشتر باید هربار بیشتر از یک عدد مصرف شوند.
یکی از خدمات فوقالعاده سامانه از پزشک که باعث محبوبیت آن در بین بیماران و پزشکان عزیز شده است امکان دریافت ویزیت پزشک آنلاین و یا مشاوره پزشک تصویری میباشد در واقع سامانه ازپزشک با قرار دادن این خدمات ارزشمند در سامانه خود باعث شده تا در هر مکانی و هر زمانی بتوانید به راحتی از این خدمات استفاده نمائید. فقط کافی است همین الان اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات این مجموعه برخوردار شوید.
یکی از دیگر انواع قرص های اورژانسی جلوگیری از بارداری اولی پیریستال است که با نامهای اِلا و اِلاوان هم شناخته میشود. برای تهیه این قرص به نسخه پزشک نیاز خواهید داشت. این قرص ضد هورمونی است و عمل تشکیل جنین را مختل میکند. به قرص اولی پیریستال، قرصهای پیشگیری اضطراری هم گفته می شود و تنها با نسخه امکان خرید آن وجود دارد.
قرص های ال دی که با نام اچ دی هم شناخته میشوند، از دیگر گونههای موجود دارویی برای جلوگیری از بارداری با استفاده از دارو هستند. این دسته از دارو نسبت به دو نوع دیگر اثری ضعیف تری دارند و باید حتما باید در هر نوبت از مصرف، بیشتر از دو دوز از آن میل شود. قوص ال دی را میتوان بدون تجویز پزشک از هر داروخانه ای خریداری کرد.
بهترین زمان مصرف قرص اورژانسی
قرص اورژانسی ضد بارداری از آزاد شدن تخمک یا قرار گرفتن تخمک بارور شده در رحم جلوگیری میکند. بنابراین لازم است تا قرص اورژانسی پیش از هردوی این مراحل توسط زنان مصرف شود. از نظر متخصصان، قرص باید در سریعترین زمان ممکن پس از رابطه جنسی بدون وسایل پیشگیری مصرف شود. مصرف قرص اورژانسی ضد بارداری در ۷۲ ساعت اول پس از رابطه جنسی، موفقیت بالایی را در پیشگیری از بارداری به دنبال دارد. باید بدانید مصرف قرص اورژانسی در دوران شیردهی ممنوع نیست. اما به دلیل هورمونی بودن قرصها، امکان انتقال هورمونها به شیر مادر و بدن نوزاد وجود دارد. اما خطری سلامت نوزاد را تهدید نمیکند. البته توصیه میشود تا ۱ هفته بعد از مصرف قرص به فرزند خود شیر ندهید. با اینحال بهتر است قبل از مصرف این قرصها با پزشک خود مشورت کنید و ویزیت دکتر زنان بگیرید.
بیشتر بخوانید: روش های جلوگیری از بارداری
طریقه مصرف قرص اورژانسی
طریقه مصرف انواع قرص اورژانسی متفاوت است. اما مصرف این قرصها باید در فاصله ۷۲ ساعت پس از رابطه جنسی با آب فراوان مصرف شود. چنانچه پس از مصرف قرص اورژانسی دچار خونریزی غیر عادی شدید، از دکتر زنان مشاوره بگیرید. همچنین برای اطمینان از عملکرد این قرص، باید ۳ هفته پس از مصرف، توسط دکتر زنان معاینه شوید.شاید تشخیص نیاز به استفاده از قرص ضد بارداری برعهده شما باشد، اما باید در این شرایط حتما از این قرص ها استفاده کنید:
- اگر از هیچ وسیله پیشگیری استفاده نکرده باشید
- اگر کاندوم در حین رابطه پاره شود
- اگر دیافراگ پیشگیری از بارداری از جای خود خارج شود
- اگر حداقل ۲ تا ۳ قرص پیشگیری از بارداری قبلی خود را فراموش کرده باشید
- اگر احساس کردید که وسیله پیشگیری از بارداری شما به خوبی نکرده است
- اگر مجبور به رابطه جنسی ناخواسته شده باشید
عوارض قرص اورژانسی ضد بارداری
از عوارض قرص اورژانسی ضد بارداری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- لکه بینی
- خونریزی نا منظم پریودی
- خستگی
- درد در پستان ها
- سر گیجه
- سر درد
- دردهای شکمی
- حالت تهوع
- تاخیر در چرخه پریودی
- تغییرات خلق و خو
- گرفتگی عضلات
مهری رشیدی
زنان و زایمان
ساناز هوشیار منش
زنان و زایمان
انسیه همتی
زنان و زایمان
الهه ذبیحی
زنان و زایمان
ریحانه صاحب کشاف
زنان و زایمان
نادره معصومی کاشانی
زنان و زایمان
////// /////
زنان و زایمان
سپیده محمدی
زنان و زایمان
الهام صدیقی
زنان و زایمان
سوسن رضایی
زنان و زایمان
نیر صادقی
زنان و زایمان
سیده طاهره قاضی میر سعید
زنان و زایمان
راحله رضائی آشتیانی
زنان و زایمان
کبری آقاسفید
زنان و زایمان
فرحناز امینی
زنان و زایمان
بهناز قاضی سعیدی
زنان و زایمان
مهناز تاج پور
زنان و زایمان
زهرا صالحی
زنان و زایمان
سمانه جلالی
زنان و زایمان
سعیده شمس
زنان و زایمان